Topwetenschappers delen kennis in gratis cursussen Spinozareeks

20/11/2008 09:38

Open Universiteit Nederland

Eminente Nederlandse wetenschappers laten een breed publiek kennismaken met hun onderzoeksterrein en gedachtegoed via de gratis cursussen van de Open Universiteit. Woensdag 19 november is tijdens de uitreiking van de prestigieuze NWO-Spinozapremies de Spinozareeks gelanceerd. Onder supervisie van Spinozawinnaars worden zelfstudiecursussen gemaakt en beschikbaar gesteld op www.spinoza.ou.nl. De spits is afgebeten door Frits van Oostrom, dit voorjaar teruggetreden als KNAW-President en winnaar van de NWO-Spinozapremie in 1995, met de cursus Middelnederlandse letterkunde als literair erfgoed.

Voortrekkersrol

December 2006 is de Open Universiteit gestart met het gratis ter beschikking stellen van zelfstudiemateriaal van hoge kwaliteit via internet. Doel was de drempels van het hoger onderwijs te verlagen en mensen de kans geven eenvoudig (gratis en via internet) leerervaringen op te doen. De afgelopen twee jaar hebben honderdduizenden mensen de speciale website www.opener.ou.nl bezocht en de cursussen doorgenomen of bestudeerd. Er is gestart met drie compacte cursussen, inmiddels zijn er 23 beschikbaar en sinds 19 november 2008 is er een nieuwe loot aan de stam: de Spinozareeks. Fred Mulder, rector magnificus Open Universiteit Nederland: 'Ik ben bijzonder verheugd dat de meest excellente wetenschappers van Nederland in nauwe samenwerking met ons via zelfstudiemateriaal hun onderzoeksdomein willen ontsluiten voor geĂŻnteresseerd en lerend Nederland. We nemen met dit initiatief in de top van de kennispiramide een unieke positie in in de wereldwijde beweging van open educational resources.'

Spinozareeks

Peter Nijkamp, voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), lanceerde de Spinozareeks in zijn toespraak bij de feestelijke uitreiking van de Spinozapremies door minister Plasterk. 'Vele Spinozawinnaars hebben zich hiervoor aangemeld,' aldus Nijkamp 'Ook hiermee laten ze zien wetenschap ten dienste van de samenleving te stellen.'

De Spinozacursussen gaan veel verder dan een lezing of videocollege. Zij dragen niet alleen kennis aan over het onderzoeksdomein van de Spinozawinnaar, maar bieden ook oefeningen, opdrachten, studeeraanwijzingen en zelftoetsen. Bovendien zijn ze in het algemeen multimediaal en interactief.

De eerste cursus onder supervisie van de historisch letterkundige prof. dr. Frits van Oostrom is beschikbaar op de website sinds 19 november 2008, de dag van de uitreiking van de vier Spinozapremies van 2008. De publicatie van de tweede cursus in de Spinozareeks, onder supervisie van prof. dr. Johan van Benthem (Spinozawinnaar in 1996), is voorzien in januari 2009.