Leefbaar Rotterdam



woensdag, november 19, 2008

Notitie Schouwburgplein besproken

Het Schouwburgplein is niet bepaald het bruisend middelpunt van de stad en Leefbaar Rotterdam wil dat veranderen. Het voorstel Het Schouwburgplein, laatste kans of vol bouwen werd 9 maanden geleden ingediend en positief ontvangen. Het Schouwburgplein ligt er helaas nog steeds net zo desolaat bij als toen.

Frans van der Hilst vatte vandaag in een raadscommissie de problematiek van het plein samen:

Het Schouwburgplein bruist niet en blijft grotendeels onbenut. Het lijkt zich aan de binnenstad te onttrekken. Het ontwerp ging uit van een podium voor de stad. Het podium is er, maar het publiek ontbreekt. Dat moet anders!

Met welke problemen heeft het Schouwburgplein te kampen? a. het is geen centrale plek cq. er is geen natuurlijke toestroom van publiek;
b. het ligt ingeklemd tussen de kolossale, in zichzelf gekeerde panden van Pathé, de Schouwburg, een openbare weg en een fietspad. Barrières!;
c. het heeft geen duidelijke gebruiksfunctie / weinig activiteiten; d. er is overlast van hangjeugd;
e. het vloeroppervlak is onaantrekkelijk en spekglad.

Er zijn vijf zaken die volgens Leefbaar Rotterdam moeten gebeuren om er wel wat van te maken:


1. Hef de barrières op!
Dat kan door de parkeerplaatsen en het fietspad op te offeren en horecamogelijkheden rond het plein te ontwikkelen / uit te breiden / te verbeteren (terrassen).

2. Ontwikkel een meerjaren activiteitenplan. Met andere woorden: haal Pathé, de Schouwburg en de Doelen eens naar buitenen laat ze activiteiten organiseren.

3. Betrek het plein bij grote projecten als Rotterdam CS / natuurlijke aanvoer van publiek (masterplan Lijnbaanhoven is inmiddels van tafel).


4. Problemen rond de gladheid verhelpen en een ontmoedigingsbeleid voor hangjongeren.

5. maak een lange termijnvisie waarin mee moet worden genomen:
- een levendige plint creëren wanneer de mogelijkheid zich voor doet;
- het plein zien als integraal onderdeel van een groter geheel;
- logische verbindingen met andere delen van de stad.

Op de eerste discussiebijeenkomst van 1 oktober bleek dat dit verhaal zo goed als volledig ondersteund werd door landschapsarchitect Adriaan Geuze. Sterker, de artist impressions die hij ten toon spreidde, waren de impressies zoals wij die zo graag in ons initiatiefvoorstel uit hadden willen beelden. De lichtreclames zoals Geuze voorstelde op de ontluchtingskokers van de garage zien we zelfs als een interessante aanvulling op onze korte termijn plannen.

Dan de plannen voor de fysieke inrichting op de wat langere termijn. De wethouder gaat in op de door Leefbaar geconstateerde barrières. Hij kijkt naar de randen van het plein, het toevoegen van terrassen en het laten verdwijnen van de parkeerplaatsen langs het plein. Is de wethouder ook bereid het fietspad onder de loep te nemen?

Verder gaat de wethouder in op de link met de ontwikkeling rond het stationsgebied en de levendige plinten. Wat betreft dit laatste zijn we blij dat de Doelen al concrete plannen heeft in die richting en dat de Schouwburg en Pathé ook aangaven ideeën in die richting te hebben.

En dan het laatste punt; de programmering voor de wat langere termijn. Dit sluit ons inziens aan bij de quick wins voor de programmering. Wij zien de verschillen niet zo. De door ons voorgestelde pleinmanager wordt hier ook voorgesteld, ware het omgedoopt tot pleinregisseur. Wij willen echter wel dat deze pleinmanager zich ook met de Schouwburg, Pathé en de Doelen gaat bemoeien, met de programmering, de veiligheid en de brancheverdeling. Is dat ook de bedoeling van de wethouder?

Het Schouwburgplein ligt er nog steeds zo bij als 9 maanden geleden. De meeste aandachtspunten van Leefbaar Rotterdam komen wel terug in het te ontwikkelen Plan van Aanpak van de wethouder, maar de vaart zit er nog niet echt in. Sterker, met het plaatsen van bloembakken langs de rand van het plein, is er alleen maar een barrière bijgekomen. En die bloembakken vallen toch echt onder de verantwoordelijkheid van wethouder Bolsius! Zo moet het dus niet!

We willen de wethouder dan ook vragen om bij de officiële reactie op ons voorstel, vooral in te gaan op een snelle uitvoering. Wanneer merkt de burger nu daadwerkelijk iets van de verbetering en aanpassingen van het Schouwburgplein, zowel fysiek als qua programmering?