Persbericht 19 november 2008

Atoomstroom.nl: stroometikettering moet beter

Atoomstroom.nl stelt verbetering van het z.g. 'stroometiket' voor, en voert dit zelf al in: Ø Meer duidelijkheid over de herkomst van elektriciteit voor consumenten Ø Preciezere weergave van CO2-uitstoot per opwekmethode

Elektriciteitsleveranciers zijn wettelijk verplicht om jaarlijks een stroometiket te verstrekken aan hun klanten. Op het etiket wordt aangegeven welk percentage van de totale hoeveelheid geleverde elektriciteit is opgewekt uit kolen, aardgas, kernenergie of hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld windenergie en biomassa). Atoomstroom.nl verfijnt deze stroometikettering nu door duidelijkheid te geven over de herkomst van de stroom en de CO2-uitstoot over de gehele keten.

Het is in de sector gebruik om voor een aantal schone opwekmethoden, zoals wind, biomassa, zonnecellen en nucleair nul CO2-uitstoot op te geven. Alle leveranciers van z.g. groene stroom alsmede die van kernenergie claimen dus momenteel nul CO2-uitstoot.

Atoomstroom.nl hield zich tot nu toe aan het gebruik in de sector. Voor de opwekkingsmethode als zodanig is dit juist, maar in feite is deze opgave onvolledig. Want er komt wel degelijk CO2 vrij, gerekend over de gehele keten van bouw, productie van materialen, transport en recycling van apparatuur waarmee schone elektriciteit wordt opgewekt (bijvoorbeeld een windmolen of een kerncentrale) en de winning en transport van bijvoorbeeld biomassa en uranium.

Greenpeace heeft onlangs in een persbericht kritiek geuit op de claim van 'nul CO2-uitstoot ' en gedreigd leveranciers die dit claimen voor de Reclame Code Commissie 'te slepen'. Atoomstroom.nl onderschrijft de visie dat de CO2-uitstoot over de gehele keten dient te worden gerapporteerd. Alleen dan kan immers correct worden vastgesteld welke opwekmethode wat betreft CO2-uitstoot het minst belastend is voor het milieu.

Om deze reden zal Atoomstroom.nl in zijn stroometiket voortaan de geschatte CO2-uitstoot over de gehele keten weergeven. De CO2-uitstoot van kernenergie ligt met 8 tot 32 gram per kilowattuur op hetzelfde niveau als windenergie en energie die is opgewekt met waterkracht. De CO2-uitstoot van zonnestroom is ten minste drie maal zo hoog, van stroom uit biomassa 10 maal zo hoog, van een aardgascentrale 15 keer zo hoog en van een kolencentrale 40 keer zo hoog*.

Sjef Peeraer, directeur van Atoomstroom.nl zegt hierover: "Wij verwachten dat andere leveranciers deze methode zullen overnemen omdat het een waarheidsgetrouwere weergave is van de milieuconsequenties van elektriciteitsopwekking. Ook komt het tegemoet komt aan de kritiek -onder andere op leveranciers van groene stroom- die 'nul' CO2-uitstoot claimen".

Hieronder het stroometiket van Atoomstroom.nl zoals het er in het vervolg uit zal zien:


*) Atoomstroom.nl baseert zich hierbij op het relatief onomstreden 'fact finding kernergie' van ECN/SER:

"De CO2-emissies van kernenergie gedurende de levenscyclus van een kerncentrale zijn per kWh vergelijkbaar met die van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Voor kerncentrales worden waarden gerapporteerd van 5 tot 65 gram CO2 per kWh. Voor Europese kerncentrales zijn emissies berekend van 8 tot 32 gram CO2 per kWh. De cijfers gelden voor de huidige winning van uranium, maar kunnen toenemen bij winning van armere uraniumertsen. Voor windenergie zijn CO2-emissies berekend van 6 tot 23 gram per kWh en voor elektriciteit afkomstig van huidig type zonnepanelen 30 tot 100 gram CO2 per kWh. Voor CO2-emissies van de levenscyclus van kolencentrales zonder CO2-afvang en -opslag worden waarden gerapporteerd die liggen tussen 815 en 1153 gram per kWh en voor gascentrales tussen 362 en 622 gram per kWh."

Over Atoomstroom.nl
Atoomstroom.nl is een handelsnaam van Atoomstroom B.V., de jongste elektriciteitsleverancier op de Nederlandse markt. Atoomstroom B.V. stelt zich ten doel de grootste leverancier van CO2-vrije stroom te worden en is opgericht en gefinancierd door ervaren en onafhankelijke Nederlandse ondernemers en bedrijven. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam.



Ingezonden persbericht