Ingezonden persbericht


Tevredenheid over leven en levenskwaliteit blijft hoog onder Europeanen

DUBLIN, Ierland, 19 november/PRNewswire/ --


- Eurofound publiceert eerste bevindingen van haar tweede Europese Levenskwaliteitenquête

Europeanen zijn over het algemeen tevreden met de kwaliteit van hun leven maar het varieert tussen de landen, aldus de tweede enquête naar de Europese Levenskwaliteit (2EQLS). De enquête die werd uitgevoerd door Eurofound, de in Dublin gevestigde EU-instantie, biedt een uniek en tijdig inzicht in de kwaliteit van leven in Europa en geeft beleidsmakers en andere geïnteresseerde groepen informatie over hoe individuen de kwaliteit van hun leven beoordelen.

Gemiddeld geven Europeanen op een schaal van 1 tot 10 de tevredenheid over hun leven een 7 en hun levensgeluk een 7,5. Er zijn echter grote verschillen tussen de niveaus van levenstevredenheid en geluk, vooral tussen de 12 nieuwe EU-lidstaten. Het is niet verrassend dat uit de enquête blijkt dat mensen met een hoger inkomen, een goede gezondheid, een vaste baan en een hoger onderwijsniveau meer tevreden, gelukkiger en meer voldaan zijn. Mensen die samenwonen met een partner en kinderen geven ook aan meer tevreden met hun leven te zijn.

"De verschillen qua tevredenheid over het leven en houding ten opzichte van de toekomst benadrukken de aanzienlijke ongelijkheden in levensomstandigheden en de manier waarop Europeanen hun dagelijkse leven ervaren," aldus Jorma Karppinen, directeur van Eurofound. "Vooral het welzijn in de voormalige socialistische landen varieert enorm tussen sociale en demografische groepen. Er zijn duidelijke nadelen verbonden aan een laag inkomen. Daarnaast zullen ouderen eerder aangeven dat ze ontevreden zijn met hun situatie."

"Eurofounds Europese Levenskwaliteitenquête (EQLS) vertegenwoordigt een unieke poging om de levenskwaliteit in een groot aantal landen te onderzoeken," zei Vladimír Spidla, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen in een reactie op de enquête en de resultaten. "Het is een grote informatiebron die de sociale en economische beleidsuitdagingen markeert waarmee de EU na de twee recente uitbreidingen werd geconfronteerd."

Inkomen en levensstandaard zijn belangrijke elementen voor levenskwaliteit. De levenstandaard en het welzijn van Europeanen zijn nauw verbonden met de economie van het land waarin zij wonen. Uit de enquête blijkt dat het aantal mensen dat lijdt onder meerdere ontberingen zoals degenen die de vijf of zes van de basisbehoeften niet kunnen betalen, in de 12 nieuwe EU-lidstaten vijf keer hoger ligt dan in de voormalige EU15-landen. In de groep van de drie kandidaatlanden ligt dit zelfs tot tien keer hoger dan in de EU15.

Gezondheid is essentieel voor Europeanen; vier op de vijf Europeanen (81%) zegt dat goede gezondheid "zeer belangrijk" is voor de kwaliteit van hun leven. In totaal zegt slechts 21% dat hun gezondheid "erg goed" is terwijl 46% zegt dat hun gezondheid "goed" is. Daarnaast zeggen meer personen in de 12 nieuwe EU-lidstaten en de drie kandidaatlanden dat hun gezondheid "slecht of erg slecht" is; dit geldt vooral voor vrouwen in deze landen. Het aangeven van een slechte gezondheid is, en dit is niet verassend, leeftijdsgebonden: in de EU27 zegt minder dan 2% van personen tussen 18 en 34 jaar dat hun gezondheid slecht is ten opzichte van 18% van de personen van 65 jaar of ouder.

Toegang tot en de kwaliteit van gezondheidszorg zijn belangrijke factoren voor sociale bescherming. Een aanzienlijk aantal Europeanen zegt echter dat het moeilijk is toegang te krijgen tot gezondheidszorg. In de EU27 ondervindt bijvoorbeeld meer dan 25% van de personen problemen omdat ze te ver van hun dokter of ziekenhuis wonen, ondervindt meer dan 38% problemen met vertragingen bij medische afspraken en meer dan 27% problemen met de kosten van een doktersbezoek.

Gezondheid en de kwaliteit van familierelaties zijn meestal de meest belangrijke aspecten van de levenskwaliteit van Europeanen. Familie blijft voor de meeste mensen het eerste aanroeppunt voor hulp in noodgevallen, kinderopvang en ouderenzorg. Het is echter duidelijk dat mannen en vrouwen verschillende rollen hebben binnen de familie. Zo zijn bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden in het huishouden niet evenredig verdeeld. Vrouwen geven meer aan zich dagelijks met zorgactiviteiten bezig te houden en besteden ook veel meer tijd aan huishoudelijke taken. In de EU27-landen geven vrouwen aan dat ze per week 33 uur - en mannen dat ze ruim 18 uur aan het zorgen voor en opvoeden van kinderen besteden. Daarnaast besteden vrouwen in de EU27 landen 19 uur per week aan koken en huishoudelijke taken tegenover 10 uur per week voor de mannen.

Inwoners in staat stellen een balans te ontwikkelen tussen familieleven, persoonlijke verplichtingen en werkleven is centraal komen te staan in het sociale beleidsdebat. Maar nog steeds geeft bijna de helft (48%) van de inwoners van de EU27 die een betaalde baan hebben aan een aantal keer per maand door hun werk te moe te zijn om tijd te besteden aan huishoudelijke taken, terwijl bijna één op de vier (22%) aangeeft een aantal keer per week te moe zijn. Een soortgelijk maar kleiner percentage werknemers zegt het moeilijk te vinden te voldoen aan hun familieverantwoordelijkheden door de hoeveelheid tijd die ze besteden aan werk: bijna één op de drie (29%) geeft aan dat dit ten minste een paar keer per maand voorkomt en 11% dat dit een aantal keer per week voorkomt.

De EQLS bekijkt ook de beoordeling van de kwaliteit van de omgeving en samenleving; zo meet het bijvoorbeeld het vertrouwen in andere mensen en instituten. Op de vraag om het niveau van vertrouwen in andere mensen aan te geven met een schaal van 1 tot 10 geven mensen in de Noordse landen en Nederland met een score van respectievelijk 6,5 en 7,2 de hoogste niveaus aan. Mensen die in Cyprus wonen, geven het laagste vertrouwensniveau aan met een score van 2,6. Zij worden gevolgd door de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië met een 3,8.

Eurofounds enquête betreffende de levenskwaliteit in Europa is gebaseerd op meer dan 35.000 persoonlijke interviews met mensen van 18 jaar en ouder. Het veldwerk werd uitgevoerd tussen september 2007 en februari 2008 in 31 landen: de 27 EU-lidstaten en de drie EU-kandidaatlanden (Kroatië, Macedonië en Turkije) en Noorwegen. Voor 24 landen lag de steekproefgrootte op ongeveer 1000. Voor Frankrijk, Italië, Polen en het VK lag de steekproefgrootte op ongeveer 1500. In Duitsland en Turkije op 2000. Het volledige beschrijvende verslag zal in maart 2009 gepubliceerd worden, gevolgd door een reeks secundaire analyseverslagen.

Het overzicht van de tweede Europese Levenskwaliteitenquête is beschikbaar op: www.eurofound.europa.eu/publications/htmlfiles/ef0852.htm

Extra persmateriaal, waaronder een achtergrondverslag, toegang tot de enquêtegegevens via Eurofounds nieuwe Survey Mapping Tool (SMT), een videonieuwsbericht en een elektronische perskit zijn beschikbaar op: http://www.eurofound.europa.eu/areas/qualityoflife/eqls/2007/

Opmerking aan de redacteur:

De Europese Stichting ter Verbetering van de Levens- en Arbeidsomstandigheden (Eurofound) is een tripartiete EU-instantie die belangrijke spelers in sociale beleidsvorming van bevindingen, kennis en advies afkomstig uit vergelijkend onderzoek voorziet. Eurofound werd op 26 mei 1975 opgericht door Verordening EEC Nr. 1365/75 en is gevestigd in Dublin, Ierland.

Voor het regelmatig ontvangen van nieuws en informatie van Eurofound kunt u zich inschrijven op: http://www.eurofound.europa.eu

Neem voor meer informatie contact op met


- Måns Mårtensson, persvoorlichter, e-mail: mma@eurofound.europa.eu, of telefoon: +353-1-204 3124 of mobiel: +353-876-593 507


- Teresa Renehan, informatie contactpersoon, e-mail:

ter@eurofound.europa.eu of telefoon: +353-1-204 2125

Bron: Eurofound