provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 18 november 2008
VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 18 NOVEMBER 2008
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 18 november 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.
Bijna twee miljoen voor bouw station Sassenheim
Gedeputeerde Staten trekken 1.816.400 euro uit voor de financiering van de bouw van station Sassenheim. Sassenheim is een nieuw te bouwen station dat deel uitmaakt van het Project Stedenbaan. Stedenbaan behelst de uitbreiding van het aantal stations op bestaande lijnen, waar in verband met de komst van de HogeSnelheidsLijn straks minder intercities gaan rijden. De treinen die op het bestaande spoor blijven, gaan met een hogere frequentie rijden.
Rond de nieuwe en ook rond de bestaande stations worden, waar mogelijk, woningen en kantoren gebouwd.
Uit onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen (NS) blijkt dat de bediening van een extra station op de lijn Leiden-Amsterdam v.v. mogelijk is zonder tijdverlies voor de intercitydiensten. Onder voorwaarde dat het station als knooppunt door het busvervoer wordt bediend, worden er minimaal 1000 nieuwe treinreizigers per dag verwacht. Dit is de minimumeis die de NS stellen voor een rendabele exploitatie. De totale kosten voor het station bedragen volgens ProRail 8,1 miljoen euro.
Plannen voor terrein SuikerUnie zaak van Binnenmaas
Toekomstige ontwikkelingen op het terrein van de Suikerunie in Puttershoek (gemeente Binnenmaas) moeten passen in het streekplan en in het bestemmingsplan. Het terrein is in beide plannen aangeduid als bedrijventerrein. De gemeente Binnenmaas en de Inspectie van het Ministerie van VROM zijn bevoegd om op te treden als de voorschriften van streek- en bestemmingsplan niet worden nageleefd.
Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van het Statenlid Blokhuizen van Groen Links.
Aanleiding voor de vragen zijn de onderhandelingen over de verkoop van het terrein tussen Suikerunie en David Hart Vastgoed (DHVG). Deze ontwikkelaar heeft plannen voor het graven van een haven op het terrein die uitmondt in de Oude Maas en die geschikt is voor de afhandeling van zeeschepen en voor de overslag van containers. Het SuikerUnieterrein is bruto circa 120 hectare groot. In het recente verleden was er sprake van vestiging van een bovenregionaal bedrijventerrein in de noordrand van de Hoeksche Waard van dezelfde omvang, naast een regionaal bedrijventerrein van 60 hectare. Voor het bovenregionaal bedrijventerrein dat bestemd is voor de behoefte van de Rotterdamse havenindustrie, worden nu alternatieve locaties buiten de Hoeksche Waard onderzocht.
De plannen van het DHVG passen niet in het bestemmingsplan. Dat is volgens het College van GS echter in eerste instantie een zaak van de gemeente Binnenmaas en niet van de provincie.
Het volledige antwoord op PS-vraag nr. 2210 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoordenonder'Stateninformatie' bij de schriftelijke vragen.
Tijdelijke uitbreiding handelsbedrijf Boskoop
Op verzoek van de gemeente Boskoop heeft het college van Gedeputeerde Staten laten weten dat de voorgenomen verhuizing van handelsbedrijf Groen Direct naar het Pot en Container Teelt (PCT) terrein in Rijnwoude goed in te passen is in het huidige streekplan Zuid-Holland Oost. Het handelsbedrijf wil verhuizen naar het PCT-terrein in Rijnwoude omdat de uitbreidingsmogelijkheden in de Middelburgsepolder te klein zijn.
Volgens het streekplan is op het PCT-terrein 180 hectare beschikbaar, waarvan 40 hectare is uitgegeven. Een deel van de resterende ruimte kan worden bestemd voor aan boomteelt verbonden handelsbedrijven zoals Groen Direct. De concrete uitwerking in een bestemmingsplan is de verantwoordelijkheid van de gemeente Rijnwoude. In afwachting van de verhuizing heeft Groen Direct Boskoop verzocht om een tijdelijke uitbreiding toe te staan op de huidige locatie aan de Middelburgseweg te Boskoop. Door de voorgenomen vestiging van het bedrijf op het PCT-terrein ontstaat op het terrein in de Middelburgpolder een nieuwe situatie die kansen biedt voor de inrichting van deze overgangszone tussen grondteelt en open landschap. Deze nieuwe situatie wordt betrokken bij de ontwikkeling van de intergemeentelijke structuurvisie voor de Greenport regio Boskoop.
Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet-en regelgeving kand de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. Overtreders worden dan in de gelegenheid gesteld binnen een bepaalde termijn alsnog orde op zaken te stellen. Indien dat gebeurt wordt de last onder dwangsom weer ingetrokken. Zo niet dient de dwangsom alsnog te worden betaald.
Last onder dwangsom opgelegd aan:
Den Breejen Shipyard in Hardinxveld-Giessendam vanwege het niet voldoen aan de verplichte Europese registratie van uitstoot en overbrenging van verontreigende stoffen. Dit heet officieel de E-PRTR rapportageverplichting.
Merwede Shipyard Repair vanwege het niet voldoen aan de E-PRTR rapportageverplichting (zie hierboven).
Machinefabriek Padmos Stellendam BV vanwege het niet voldoen aan CPR 15-1. Dit voorschrift heeft betrekking op de opslag van voorverpakte gevaarlijke stoffen.
Delfuent Services BV in verband met gebruik van vacuumwagens bij de Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder te Den Hoorn terwijl deze niet als emissiebron vergund zijn.
Ruigenhil Vastgoed BV in Alblasserdam in verband met overtreding van de Wet milieubeheer.
Recycling Centrale Korevaar B.V. te Meerkerk wegens overtreding van de Wet milieubeheer.
Avalex te Den Haag vanwege de overtreding van de Wet milieubeheer.
NV Haagse Milieu Services te Den Haag vanwege de overtreding van de Wet milieubeheer.
Adico Milieutechniek B.V. te Arkel wegens overtreding van de Wet milieubeheer.
Provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland