Gemeente Breda

Wijkbewoners ruilen 300.000 suikerzakjes in Breda

Klik hier voor vergroting.

Wie leent er tegenwoordig nog een kopje suiker van de buren? Op veel plekken is de ouderwetse burenhulp verdwenen, maar in de wijk Heuvel in Breda wordt suiker opnieuw de schakel tussen buren.

Elk van de 3.219 huishoudens in Heuvel krijgt in de laatste week van november een incomplete verzameling van suikerzakjes in de brievenbus. Om een complete verzameling van 24 verschillende zakjes te krijgen zal er geruild moeten worden. De 24 suikerzakjes vormen samen een bijzondere fotoserie van de wijk en haar bewoners. In totaal worden er 300.000 suikerzakjes verspreid over de wijk. Suiker lenen bij de buren wordt in Heuvel weer gemeengoed.
Wethouder Henk Snier van Wijkontwikkeling zal op woensdag 26 november tussen 11.00 en 12.00 uur de eerste enveloppen met suikerzakjes uitdelen op basisschool de Keysersmolen in Heuvel. Alle kinderen op basisschool de Keysersmolen en Openbare Basisschool De Vlier, locatie Doelen krijgen die dag een envelop met suikerzakjes mee naar huis. `Suikertante van de Heuvel' is een project van kunstenaar Sjaak Langenberg en vormgeefster Rosé de Beer in opdracht van de Gemeente Breda. Fotografe Wiesje Peels heeft de foto's gemaakt die op de suikerzakjes prijken. Kijk op www.suikertante.nl voor meer informatie.

Win een Suikertante Verzamelblik
De eerste 250 bewoners in Heuvel die hun verzameling van 24 verschillende suikerzakjes compleet hebben, kunnen een Suikertante Verzamelblik ophalen in het Inloophuis, Mgr. Nolensplein 11, Breda.

Heuvel in beeld
De foto's op de suikerzakjes zijn gemaakt door de Bredase fotografe Wiesje Peels. Ze fotografeerde de oude thuisbasis van de Boksvereniging Bredase Ring aan de Talmastraat. Ze bezocht de jaarlijkse vrijmarkt op de Heuvelbrink en repetities van de Mañanagirls. Ze was erbij toen de allerlaatste mis werd gehouden in het "ledikant", de kerk aan het Mgr. Nolensplein, maar ze was ook op de opening van House of Wax, een bedrijfje in fantasy, gothic & horror. Onderweg van de ene naar de andere plek liet zij zich verrassen door onverwachte gebeurtenissen en plekken.

Verspreidingsadressen `Suikertante van de Heuvel' In totaal worden 300.000 suikerzakjes verspreid in de wijk. Behalve huis-aan-huis en via basisschool de Keysersmolen en Openbare Basisschool De Vlier, locatie Doelen biedt een aantal winkels in Heuvel de suikerzakjes aan bij elke aankoop: o.a. Albert Heijn, Bakker Andalucia, Van Gurp Bloemen, Kapsalon Yorimage, Pizzastunter, Oomen en Zoon Groenten & Fruit en De Ruijters Vis. De Bibliotheek Breda vestiging West deelt suikerzakjes uit aan alle leden die iets komen lenen. In Gemeenschapshuis de Vlieren, het Inloophuis en Steunpunt de Brink worden de suikerzakjes bij de koffie en thee geserveerd.

Kunstproject
Heuvel was in de jaren vijftig de eerste uitbreidingswijk van Breda. De wijk wordt sinds 2001 onder het motto `Kwaliteit maken we samen' herontwikkeld. In de `Ontwikkelingsvisie Heuvel 2001-2015' wordt het Mgr. Nolensplein als het sociale en culturele hart van Heuvel bestempeld. Met de herbestemming van de kerk aan dit plein als multifunctioneel gemeenschaphuis, Huis van de Heuvel, en de bouw van een Brede school worden belangrijke nieuwe voorzieningen aan het plein gerealiseerd. Om een extra culturele impuls te geven aan de veranderingen rond het Mgr. Nolensplein heeft de gemeente Breda een kunstopdracht uitgeschreven.
Met hun project ´Suikertante van de Heuvel´ reiken Sjaak Langenberg en Rosé de Beer ver over de grenzen van het Nolensplein. Suiker is verbonden met Breda waar CSM jarenlang suiker produceerde. Werknemers van CSM woonden in Heuvel en de directie woonde op stand aan de Heuvelbrink. Langenberg en de Beer houden met hun project de vinger aan de pols van de sociale structuur in de wijk: `Als je hart bitter is zal suiker in je mond niet helpen' luidt de Jiddische spreuk op de achterkant van de suikerzakjes. Het plan is onderdeel van een groter kunstproject dat wordt vervolgd met de Spiegeltent van de Heuvel in 2009. Het project komt tot stand met financiële ondersteuning van de Gemeente Breda en de Provincie Noord-Brabant.

Breda, 19 november 2008

Over de kunstenaars

Sjaak Langenberg is beeldend kunstenaar en publicist. Hij maakte werken in de publieke ruimte o.a. in opdracht van de Rijksgebouwendienst, Kunst en Bedrijf, SKOR, de gemeenten Utrecht, Culemborg en Houten, en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. Hij stelde tentoon o.a. in het N.A.I, het Van Abbemuseum, de Appel, en De Paviljoens. In 1997 won hij de basisprijs Prix de Rome, Beeldende Kunst en de Publieke Ruimte. In 2007 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Beeldende Kunstprijs. Meer informatie: www.sjaaklangenberg.nl
Rosé de Beer is vormgeefster. Zij ontwierp als multimediavormgever vele websites en andere multimediatoepassingen voor o.a. de Rotterdamse museumnacht, KPN, KLM, Wolters-Noordhoff en Shell. Zij visualiseert al jaren de plannen van Sjaak Langenberg en raakte steeds meer inhoudelijk betrokken bij zijn kunstprojecten. Tegenwoordig werken ze vaak samen onder beider naam. Meer informatie: www.rosedebeer.nl

Wiesje Peels is fotografe. Zij stelde haar werk tentoon o.a. in Museum De Pont, het Noordbrabants Museum, Museum de Wieger, Fotofestival Naarden en Breda Photo. Zij publiceerde verschillende fotoboeken waaronder `Voor uw en onze vrijheid' en `Alles komt goed, alles komt in orde'. Meer informatie: www.wiesjepeels.com