Gemeente Vlaardingen


Nieuw beleid voor Sociale Zaken en Werk

19 november 2008

Inwoners van Vlaardingen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm komen vanaf 2009 in aanmerking voor de voorzieningen van het armoedebeleid. Ook gaat de gemeente niet-uitkeringsgerechtigden zonder baan ondersteunen bij het kwalificeren voor en vinden van werk. Dit zijn enkele van de nieuwe maatregelen uit het Beleidsplan voor de Wet Werk en Bijstand en de Wet Inburgering, dat het college van B&W onlangs heeft vastgesteld.

Het college versterkt het ruimhartige armoedebeleid door het uitbreiden van de huidige regelingen en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Zo wordt met zorgverzekeraar DSW gesproken over een uitbreiding van het vergoedingenpakket van de gratis Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Vlaardingen. Met deze uitbreiding hoeven verzekerden nauwelijks meer een aanvraag bijzondere bijstand te doen voor medische kosten. Ook komt er extra aandacht voor het voorkomen van betalingsachterstanden en het onverzekerd zijn.

De inkomensgrens voor de bijzondere bijstandsregelingen gaat op 1 januari 2009 omhoog van 110 naar 120 procent van de bijstandsnorm. Hierdoor kunnen meer mensen bijzondere bijstand krijgen. Deze verhoging geldt ook voor andere voorzieningen, zoals de categoriale regelingen bijzondere bijstand, de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering en het Sociaal Cultureel Fonds.

Door het vereenvoudigen van regels en aanvraagprocedures stimuleert de gemeente in de komende periode het gebruik van de regelingen. Ook gaat de gemeente actief op zoek naar de mensen voor wie het nieuwe beleid geldt.

Inzetten op werk en participatie
Ander nieuw beleid is dat werkzoekende niet-uitkeringsgerechtigden met een (gezins)inkomen onder 150 procent van het minimumloon in aanmerking komen voor alle re-integratietrajecten, zoals werkstages, coaching en scholing. Zij komen niet in aanmerking voor subsidiearbeid, met uitzondering van jongeren tot 27 jaar. De jongeren tot 27 jaar kunnen aanspraak maken op re-integratietrajecten, ongeacht hun (gezins)inkomen, én op subsidiearbeid. Ook verzorgt de gemeente sinds kort zelf intensieve trainingen op maat voor diverse groepen bijstandsgerechtigden in de Werkacademie aan de Waalstraat. Het streven is om mensen te kwalificeren voor de arbeidsmarkt.

Ambities coalitieakkoord
In het coalitieakkoord 2006-201 spreekt het college de ambitie uit om het armoedebeleid te versterken en de uitstroom van bijstandsgerechtigden naar duurzame arbeid te bevorderen. Beide ambities zijn gehaald. Met het nieuwe beleid streeft het college extra verbeteringen na én wordt het beleid aangepast op het huidige cliëntenbestand. Het aantal bijstandsgerechtigden in Vlaardingen is de laatste jaren fors gedaald: van 2.575 in januari 2005 naar 1.660 in oktober 2008. Het cliëntenbestand is veranderd, doordat de meest kansrijke werkzoekenden een baan hebben gevonden. De meeste huidige cliënten hebben een complexere problematiek, die per individu verschilt. Maatwerk is meer dan ooit nodig, vooral bij het uitstromen naar duurzame arbeid.

Oriënterende raadsavond
Het college van B&W heeft het beleid vastgelegd, maar ook de raad maakt keuzes. Op donderdag 20 november is er een oriënterende raadsavond over het nieuwe beleid Wet Werk en Bijstand en Wet Inburgering. De raad besluit hierover in de commissievergadering van 4 december en de raadsvergadering van 18 december. De keuzes van de raad gaan over de volgende onderwerpen:

Participatieverordening
Re-integratie en inburgering komen in één verordening: de Participatieverordening. Door het instellen van de Participatieverordening schept de raad de mogelijkheid om inburgeringsactiviteiten mede te betalen met geld van de Wet Werk en Bijstand. In de Participatieverordening zijn ook cliënten van het UWV, niet-uitkeringsgerechtigden en werkenden toegevoegd als doelgroepen. Het streven is om zoveel mogelijk talenten in te zetten op de arbeidsmarkt en geen mensen aan de zijlijn te laten staan.

Langdurigheidstoeslag
Per 1 januari 2009 kan de gemeente zelf een verordening maken over de langdurigheidstoeslag. De langdurigheidstoeslag is een financiële tegemoetkoming voor mensen die langere tijd een uitkering of een laag inkomen hebben en daardoor steeds moeilijker noodzakelijke uitgaven kunnen doen. De gemeenteraad krijgt het voorstel om de langdurigheidstoeslag beschikbaar te stellen aan mensen van 21 jaar en ouder die drie jaar of langer een uitkering of laag inkomen hebben.

In de huidige situatie geldt de toeslag voor mensen van 23 jaar en ouder die vijf jaar of langer een uitkering hebben en die niet in staat zijn om een betaalde baan te vinden.

Stopzetten uitkering
De gemeente kan tijdelijk een bijstandsuitkering stopzetten. Dat gebeurt wanneer een bijstandsgerechtigde het werk dat de gemeente aanbiedt, weigert of wanneer die persoon niet of niet voldoende gebruik maakt van een voorziening om aan werk te komen, zoals een sollicitatietraining. De raad krijgt het voorstel om de stopzetting te verlengen tot maximaal drie maanden, om mensen die niet willen werken indringender via deze sanctie te motiveren. Nu is die periode nog maximaal een maand en dat blijkt niet altijd effect te hebben. De gemeente kijkt bij het tijdelijk stopzetten van de uitkering altijd naar de persoonlijke situatie van de persoon.

Aanpassing Sociaal Cultureel Fonds vanwege het convenant ´Alle kinderen doen mee
In juni dit jaar ondertekende wethouder Attema het convenant Alle kinderen doen mee met staatssecretaris Aboutaleb. De staatsecretaris wil samen met de gemeenten bereiken dat meer kinderen uit arme gezinnen maatschappelijk participeren en hun talenten ontwikkelen. Alle maatregelen zijn gericht op gezinnen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd om het Sociaal Cultureel Fonds aan te passen om maatregelen te kunnen treffen. Zo zal de tot vergoeding van de eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal uit dit fonds betaald worden, evenals de gratis computer voor kinderen die overstappen naar het basis- naar het voortgezet onderwijs.