FNV


19-11-2008

Blauw op straat op krepeersterkte

De Politiebond NPB doet een dringend beroep op de Tweede Kamer iets te doen aan de `onverantwoorde onderbezetting' van de basispolitiezorg. In een alarmerende open brief stelt de bond dat het kabinet (met name minister Ter Horst) daar geen oog voor heeft.

Voor de bewaking van de openbare orde in de wijken en de 24-uursnoodhulp zouden veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemedewerkers inzetbaar zijn dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren. In sommige regio's zijn volgens de bond 's avonds maar twee politieauto's beschikbaar om de veiligheid te waarborgen van 150.000 burgers in een gebied met twee keer de oppervlakte van Amsterdam. "Ook overdag draait in veel politiedistricten in Nederland 'het blauw op straat' zo langzamerhand op krepeersterkte."

Vacatures, opsporing en ziekteverzuim De NPB schrijft dit toe aan de toename van het aantal langdurig openstaande vacatures, het op grote schaal inzetten van agenten voor projecten en opsporingswerk, en een nog altijd hoger dan gemiddeld ziekteverzuim bij de politie (er zijn zelfs wijkteams met een ziekteverzuim van negen procent).

Boekhouderstruc Het zicht op de capaciteitsproblemen wordt volgens de bond vertroebeld door het meetellen van de inzet van agenten-in-opleiding. "Elke student met meer dan een jaar werkervaring wordt als honderd procent inzetbaar ingeboekt. Het is veelzeggend dat de politiek en de politiechefs in deze boekhouderstruc volharden, terwijl de burgers op straat al lang in de gaten hebben dat er steeds meer werk wordt overgelaten aan 'van die jonkies'. In sommige Vogelaarwijken, daar waar de politiezorg op zijn best zou moeten zijn, draait de basispolitiezorg inmiddels voor 35 procent op de inzet van agenten-in-opleiding."

Toch 100 miljoen bezuinigen Ondanks deze problemen moeten de politiekorpsen van de minister 100 miljoen euro bezuinigen. Meerdere korpsen hebben al aangegeven vacatures in de basispolitiezorg onvervuld te laten.

Blauw op straat afgenomen Bovendien zou de toegezegde uitbreiding tot 52.500 fte's in 2010 vooral ten goede komen aan administratief en technisch politiepersoneel en docenten. "Het aantal medewerkers dat bijdraagt aan de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie in de samenleving (het blauw op straat) is in 2006 en 2007 niet toegenomen, maar juist afgenomen." Daar komt nog bij dat in 2015 de helft van de politieambtenaren ouder dan 50 jaar is. "Dit heeft grote gevolgen voor de operationele inzetbaarheid in de basis politiezorg."

Statistische schijnwerkelijkheid De NPB noemt het bedroevend dat het kabinet en de politiechefs ervoor kiezen hun prestaties te baseren op een statistische schijnwerkelijkheid, terwijl de burgers al lang in de gaten hebben dat de politie zich langzaam maar zeker steeds meer terugtrekt uit hun woon- en leefomgeving.

Piercings Ten slotte hekelt NPB-voorzitter Han Busker (zie foto) in de brief het feit dat minister Ter Horst de politieke discussie onlangs heeft gericht op de vraag HOE politieagenten er op straat bij lopen (verbod op piercings, tatoeages en hoofddoekjes) in plaats van DAT ze daar lopen.