19 november 2008: Dag van het Toilet 19 november 2008, Geneve - De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) houdt vandaag een Wereldtoiletdag. Deze dag staat volledig in het teken van het toilet, of liever gezegd het gebrek eraan. In totaal heeft 40 procent van de wereldbevolking geen beschikking over toiletvoorzieningen. We spreken hier over 2,6 miljard mensen, onder wie bijna één miljard kinderen.

Ook de Wereld Toiletten Organisatie (WTO), die wereldwijd de toilet- en sanitaire voorzieningen probeert te verbeteren, brengt op deze dag de gevaren van slechte hygiëne onder de aandacht. Een gebrek aan toiletvoorzieningen kan leiden tot een hoge kindersterfte en een verhoogd risico op besmettelijke ziektes zoals diarree.

Unicef helpt bij het bouwen van latrines. Foto: Unicef/Marieke van der Velden Unicef helpt bij het bouwen van latrines. Foto: Unicef/Marieke van der Velden

Unicef is al ruim veertig jaar wereldwijd actief op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. In Nederland voert Unicef de komende maanden actie met de slogan "Schoon water voor elk kind". Wereldwijd sterven er 1,5 miljoen kinderen onder de 5 jaar door gebrek aan hygiëne. Daarom helpt Unicef bij het slaan van waterpunten, het repareren van waterpompen en het zuiveren van water.

Ook steunt Unicef lokale organisaties die samen met de lokale bevolking toiletten en latrines bouwen. Kennis over hygiëne is van levensbelang. Om die reden worden er trainingen gegeven, op scholen en bij mensen thuis, over het gebruik van water- en toiletvoorzieningen en goede hygiëne. Op scholen krijgen jongens en meisjes gescheiden toiletten en lesmateriaal over schoon water.

Op scholen krijgen kinderen les over hygiëne. Foto: Unicef/Marieke van der Velden


Op scholen krijgen kinderen les over hygiëne. Foto: Unicef/Marieke van der Velden

Door relatief kleine investeringen kunnen er al aanzienlijke verbeteringen in de toiletvoorziening plaatsvinden. Volgens de WHO en de WTO moeten daarom alle landen zich inspannen om de situatie te verbeteren. "Kinderen, huishoudens en gemeenschappen in agrarische gebieden en in arme stedelijke gebieden zullen er het meeste van profiteren", aldus Margaret Chan, algemeen directeur van de WHO.