Gemeente Heusden


Symposium over toekomst historische steden

Hoe houden we historische steden leefbaar en aantrekkelijk in de 21e eeuw? Die vraag staat centraal tijdens het symposium dat de gemeente Heusden op woensdag 19 november a.s. houdt. Behalve deskundigen, bestuurders en medewerkers van historische steden en andere relevante instellingen, nemen ook inwoners van de vesting deel aan het symposium.

Om de toekomst van historische steden zo breed mogelijk onder de loep te kunnen nemen, komen tijdens het symposium vier verschillende thema's aan bod. Tijdens het ochtendprogramma komen vier gerenommeerde sprekers aan het woord, die ieder een van de thema's verder uitdiepen. In de middag wordt onder hun leiding verder over de thematiek gediscussieerd. De deelnemers worden daartoe over vier aparte groepen verdeeld. Dagvoorzitter is Theo Verbruggen, verslaggever van NOS en Omroep Brabant.

Sprekers
Spreker voor het thema cultuurhistorie is prof.drs. Fons Asselbergs, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en tot voor kort Rijksadviseur Cultureel Erfgoed. Het thema wonen/leefbaarheid wordt uitgewerkt door prof.dr. Nico Nelissen, socioloog en emeritus bijzonder hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Dr. Dirk Noordman, docent Cultuurmanagement aan de Erasmusuniversiteit en de Universiteit van Maastricht, gaat in op het thema toerisme/economie. Dr. Vincent van Rossem, docent architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, geeft zijn visie op het thema Architectuur.

De gemeente Heusden wil met het symposium vooral input verzamelen die bijdraagt aan de ontwikkeling van een visie op een duurzame toekomst van historische steden in het algemeen en de vesting Heusden in het bijzonder. Het symposium is een van de activiteiten in het kader van de viering van veertig jaar restauratie Vesting Heusden.

Plaquettes
Het symposium vindt plaats in de Grote of Catharijnekerk aan de Burchtstraat in de vesting en duurt van 9.00 tot 17.30 uur. Aan het einde van het programma onthult Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde Jeugd, cultuur en samenleving van de provincie Noord-Brabant, twee plaquettes ter herinnering aan de twee meest bijzondere personen uit de Heusdense geschiedenis: predikant Gijsbrecht Voetius en Jacob van Eyck, vermaard blokfuitist en beiaardier.

Tijdens de zogenoemde walking lunch, waarbij de deelnemers verschillende lunchlocaties aandoen, geeft René Bastiaansen - bekend van het programma De Wandeling van Omroep Brabant - zijn persoonlijke visie op de geschiedenis van de vesting.
Geplaatst op: 7 november 2008