Verborgen nationaalsocialisme in theater tijdens WOII
Promotie Geschiedenis
woensdag 19 november, 14.00 uur
Zowel in het interbellum als de Tweede Wereldoorlog hebben er meerdere nationaalsocialistische beroepsgezelschappen opgetreden met het doel hun nationaalsocialistische ideologie voor het voetlicht te brengen. In de jaren dertig waren er twee gezelschappen: Fascio en Het Fascistisch Tooneel. Tijdens de oorlog bestonden de drie grote gezelschappen De Voortrekkers, De Spelers van den Omroep en Het Noord-Hollandsch Tooneel naast een aantal kleinere. Zij speelden voornamelijk kluchten, blijspelen en een enkel historisch stuk. Ad van der Logt stelt dat de dramatische handeling bij deze blijspelen en historische stukken niet alleen geïnterpreteerd moet worden op basis van het getoonde. De context van de voorstelling zorgde ervoor dat een tweede interpretatie op een ander niveau meespeelde. Deze laatste interpretatie had de bedoeling de handeling te verbinden met de politieke realiteit van de toeschouwers. Dit verschijnsel wordt transpositie genoemd en zorgde ervoor dat deze toneelstukken toch nationaalsocialistische motieven en thema's bevatten en op die manier werden geïnterpreteerd. Het theater van amateurs uit de jaren dertig en veertig heeft een grote hoeveelheid nieuw materiaal aan het licht gebracht dat een overduidelijk nationaalsocialistisch karakter heeft: spreekkoren, hagespraken, declamatoria, tableaux vivants, revues, eenakters en zonnewendespelen. De luisterspelen die tijdens de oorlog door de radio werden uitgezonden bevatten directe of indirecte propaganda voor het nationaalsocialisme.
Dhr. A.P.A.M. van der Logt: Het theater van de nieuwe orde. Een onderzoek naar het drama van Nederlandse nationaalsocialisten. Promotoren zijn dhr. prof. dr. R.L. Erenstein en dhr. prof. dr. J.C.H. Blom.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam