in samenwerking met
Wageningen, 19 en 20 november 2008
Curusleiding
dr.ir. J.H.M. (Jack) Peerlings, Wageningen UR, Universitair Hoofddocent, Leerstoelgroep Agrarische Economie en Plattelandsbeleid ing. E.P. (Eric) Treep, Grontmij Nederland BV, Senior adviseur Ruimte en Vastgoedeconomie
Grondmarkt in beweging of op slot?
In een dichtbevolkt land als Nederland zijn er veel concurrerende claims op grond. Natuur, landbouw, waterberging, wonen, infrastructuur en industrieterreinen, allen vragen om grond. In gebiedsontwikkeling probeert men die claims te verenigen in publiek-private samenwerkingsconstructies. Een belangrijk aspect daarbij is de financiering van de groene en blauwe functies, bijvoorbeeld door Rood-voor-Groen constructies. Maar ook bestuurlijk liggen er veel vragen, bijvoorbeeld al dan niet onteigenen, al dan niet starten van een Grondbank door provincies en gemeenten, etc.
Deze cursus geeft u inzicht in het functioneren van de grondmarkt: de marktpartijen die actief zijn, de economische afwegingen die de verschillende partijen maken, de bestuurlijke vragen rondom de uitvoering van gebiedsontwikkeling en recente ontwikkelingen in het overheidsbeleid. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening, het Investeringsbudget Landelijk Gebied en de Grondexploitatiewet zijn slechts drie voorbeelden. Nadruk in deze cursus ligt op de groene en blauwe functies.
De samenwerking tussen Wageningen Universiteit en Grontmij biedt in deze cursus een unieke combinatie van theorie en praktijk. Het gebruik van verschillende cases geeft u inzicht in de vragen en mogelijke oplossingen die op diverse niveaus bij gebiedsontwikkeling spelen. Veel ruimte wordt geboden voor vragen uit uw eigen praktijk.
Een van de gebruikte casussen betreft de Oude Rijnzone. De Oude Rijnzone is het gebied langs de rivier de Oude Rijn, grofweg tussen Leiden en Bodegraven. De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Rijnwoude, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, de Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland werken samen om de ontwikkeling van de Oude Rijnzone in tal van opzichten te stimuleren. Bij het project zijn ook verschillende organisaties van bewoners en gebruikers betrokken. De partijen spannen zich gezamenlijk in om te komen tot herstructurering en integrale ontwikkeling van dit gebied, gericht op een verbetering van de kwaliteit. Deze regionale samenwerking maakt het mogelijk om oplossingen te zoeken die voorheen niet haalbaar leken.
De cursus richt zich op een ieder die op de grondmarkt opereert - actief dan wel beschouwend
U kunt met deze cursus 12 PE punten van de NVR (Nederlandse Vereniging van Rentmeesters) verkrijgen.