NIOD


12.11.2008
Lezingenreeks Wereldoorlog is Wereldgeschiedenis

Voor het derde opeenvolgende jaar organiseert het NIOD in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam een lezingenreeks, waarin de resulta¬ten van nieuw historisch onderzoek worden gepre¬senteerd. Dit jaar passen de lezingen in het thema Wereldoorlog is wereldgeschiedenis, aansluitend bij het nieuwe onderzoeksprogramma van het NIOD dat in 2007 is gestart.

Uitgangspunt van de lezingenreeks 'Wereldoorlog is Wereldgeschiedenis' is dat onderzoek naar het internationale karakter van de Tweede Wereldoorlog die oorlog blijvende ac­tuele betekenis kan geven in deze tijd van globalisering. De internationale invalshoek heeft uiteenlopende onderzoeksthema's opgeleverd. De lezingenreeks geeft daarvan een mooi overzicht.

Alle lezingen vinden plaats in:
het Verzetsmuse­um Amsterdam, Plantage Kerklaan 61.

De eerste lezing getiteld 'De Tweede Wereldoorlog - nationaal verleden en wereldgeschiedenis' is op dinsdag 18 november 2008 en wordt gehouden door Kees Ribbens. Aanvang 15.30 uur.

De Tweede Wereldoorlog - nationaal verleden en wereldgeschiedenis Dr. Kees Ribbens , Moderator: Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur NIOD

Lezing naar aanleiding van het samen met Joep Schenk en Martijn Eickhoff verrichte onderzoek Oorlog op vijf continenten. Nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog'. (Zie ook het actueel bericht op deze site)

Door globalisering en migratiestromen groeit de bewustwording van de mondiale impact van de Tweede Wereldoorlog, en daarmee ook het bewust­zijn van de uiteenlopende betekenis van oorlogser­varingen en -herinneringen. In hoeverre vormen, naast de Februaristaking, ook de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de inzet van Marokkaanse soldaten in Zeeland onderdeel van de Nederlandse geschiedenis?

Praktische informatie
Duur: ± 45 minuten, gevolgd door een discussie met het publiek (tot ongeveer 17 uur) en een afslui­tende borrel

Toegang: 7,50 euro / met korting 5,00 inclusief museumbezoek Donateurs NIOD / Verzetsmuseum en lezers van het Historisch Nieuwsblad krijgen korting.

Reserveren: telefoon 020 6202535 dagelijks tussen 11-17 uur of per e-mail info@verzetsmuseum.org

Bezoek met uw entreebewijs van de lezingen­reeks ook de wisseltentoonstellingen in het Ver­zetsmuseum: 'Drie meiden in verzet. Hannie Schaft en de zusjes Oversteegen t/m 4 februari 2009 'Protesteer ! Actieposters vanaf 1965't//m 29 maart 2009

Programma overige lezingen

Dinsdag 16 december 2008
Altijd op de tweede rang
Piet de Queljoe in Nederlands-Indië, 'Japans' Java, en de onafhankelijke Republiek Indonesië Drs. Marije Plomp
Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam

Dinsdag 13 januari 2009
Verzetsvrouwen en NSB-kinderen, 1945-1955
Dr. Ismee Tames
Moderator: Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur NIOD

Dinsdag 20 januari 2009
De 'zwarte schande'
De omstreden inzet van zwarte soldaten in Europa
Dick van Galen Last
Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam

Dinsdag 17 februari 2009
De globalisering van het holocaustdebat
Dr. Wichert ten Have en Prof. dr. Johannes Houwink ten Cate, Centrum voor Holocaust en Genocide Studies Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam

Dinsdag 17 maart 2009
Unilever between Reich and Empire, 1939-45 International Business and National War Interests Dr. Ben Wubs
Moderator: Prof. dr. Peter Romijn, hoofd afdeling onderzoek NIOD