Raad van State


dinsdag 18 november 2008

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Moordrecht heeft opgelegd aan een agrarisch bedrijf uit Zevenhuizen. De dwangsom is onder meer opgelegd omdat volgens het gemeentebestuur het gebruik van een bedrijfswoning als logiesverblijf in strijd is met het bestemmingsplan. In de woning worden werknemers gehuisvest, die ook voor andere agrarische bedrijven werken. De vraag die centraal staat is of er nog sprake is van een bedrijfswoning en de huisvesting dus geoorloofd is. Het bedrijf is het niet met de dwangsom eens, omdat volgens hem het gebruik van de woning als logiesverblijf niet in strijd met het bestemmingsplan is. De rechtbank in Den Haag verklaarde in april van dit jaar een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200803714/1)

11.00 uur

Zitting over de besluiten van de minister van VROM waarbij bezwaar is gemaakt tegen het voornemen van Eurowaste N.V. uit Antwerpen en Currenta GmbH & Co uit Dormagen (Duitsland) om chloorhoudende afvalstoffen in te voeren naar Nederland. De afvalstoffen zijn bestemd voor de chloorkringloopinstallatie (CKI) van AKZO Nobel Base Chemicals in Rotterdam. De minister heeft bezwaar gemaakt omdat volgens hem op het kennisgevingsformulier had moeten staan dat sprake is van een zogenoemde 'handeling van verwijdering' in plaats van 'nuttige toepassing'. Zowel AKZO Nobel Base Chemicals als beide aanbieders zijn het niet met de besluiten van de minister eens. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200800637/1 en 200800638/1)
Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) aan Chinees Indisch restaurant "Nieuw Azië" in Susteren. Volgens de staatssecretaris heeft dit restaurant een Chinees aan het werk gezet zonder dat hij beschikte over een tewerkstellingsvergunning. Dit zou de Arbeidsinspectie hebben gezien door een kier in de buitendeur van het restaurant. De staatssecretaris vindt daarom dat de boete van EUR 8.000 kon worden opgelegd. De eigenaren van het bedrijf bestrijden de overtreding. Volgens hen kon de Arbeidsinspectie helemaal niets zien. De rechtbank in Roermond heeft in april van dit jaar een eerder beroep van de eigenaren gegrond verklaard. De rechtbank is ter plekke wezen kijken en kwam tot het oordeel dat door de kier van de buitendeur alleen maar een blinde muur te zien was en dat de boete dus niet kan worden opgelegd. De minister is het niet met deze uitspraak eens. Volgens hem is het goed mogelijk dat er tijdens het onderzoek van de rechter minder te zien was, doordat de ketting op de deur korter was dan eerder het geval was. Ook zou een schap het zicht hebben belemmerd tijdens dat onderzoek. (zaaknummer 200804079/1)

11.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Arcen en Velden heeft verleend voor het huisvesten van buitenlandse werknemers op camping Maasvallei-Oost aan de Dorperheideweg in Arcen. De rechtbank in Roermond verklaarde in maart van dit jaar een eerder beroep van twee omwonenden gegrond, omdat het college volgens haar beter had moeten motiveren dat de vrijstelling past binnen het gemeentelijke en provinciale beleid over de huisvesting van buitenlandse werknemers. Het college is het niet met deze uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een van de omwonenden komt in hoger beroep. Zij wil dat ook wordt ingegaan op haar bezwaren tegen de verkeersoverlast die zij stelt te ondervinden als gevolg van het halen en brengen van de werknemers. (zaaknummer 200802887/1) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren heeft opgelegd aan jachthaven De Wijde Blick vanwege de (steiger)pontons bij het Moleneind in Kortenhoef. Het college vindt dat de pontons daar in strijd met het bestemmingsplan liggen en wil dat de jachthavens ze verwijdert. De rechtbank in Amsterdam heeft in februari van dit jaar een eerder beroep van de jachthaven gegrond verklaard, omdat het college volgens haar beter had moeten motiveren hoe de hoogte van de dwangsom zich verhoudt tot de overtreding. Het college is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801488/1)