PvdA Europees parlement


Verzamelen passagiersgegevens alleen indien nodig

18 november 2008

De PvdA in het Europees Parlement wijst het verzamelen van gegevens van vliegtuigpassagiers teneinde terrorisme te bestrijden niet op voorhand af, maar wil eerst overtuigende argumenten voor de noodzaak van dit Europese 'PNR' systeem. Dat zeggen de PvdA-europarlementariërs Emine Bozkurt en Jan Marinus Wiersma.

De Europese Commissie en de lidstaten onderhandelen op dit moment over zo´n systeem, waarbij vliegtuigmaatschappijen gegevens over hun passagiers moeten afstaan, om zo mogelijke terroristen te kunnen opsporen. Onder aanvoering van de Europese sociaal democraten is een resolutie over dat Europese 'PNR' systeem danig verspijkerd.

Voordat het voltallige Europese Parlement zich deze woensdag uitspreekt over de resolutie, buigt de Commissie Burgerlijke Vrijheden zich vanavond over de tekst. Emine Bozkurt, woordvoerder voor de PvdA in die commissie, benadrukt dat er waterdichte waarborgen moeten komen voor de privacy en rechtsbescherming van burgers. Zij wil ook dat het gebruik van gevoelige gegevens zoals etniciteit, religie en politieke overtuiging strikt aan banden wordt gelegd. "Mocht zo'n systeem ooit ingevoerd worden dan mag dat niet leiden tot discriminerende praktijken. Burgers moeten een klacht kunnen indienen tegen onzorgvuldige opneming in het bestand, zegt Bozkurt.

Wiersma bereidde vanuit de Commissie Buitenlandse Zaken een groot aantal wijzigingen voor op de resolutie. Volgens Wiersma was de oorspronkelijke ontwerpresolutie niet helder over het standpunt van het Europees Parlement. "Die tekst kraakte het voorstel van de Europese Commissie volledig af, maar nam uiteindelijk geen stelling: is een dergelijke maatregel, onder voorwaarden, bespreekbaar of niet," zegt Wiersma.

Volgens Wiersma is de sociaal democratische fractie in het Europees Parlement niet op voorhand tegen de maatregel, maar ze is niet overtuigd van de noodzaak van dat Europees PNR systeem, zoals de VS dat al kent. "Om ons te overtuigen zullen de lidstaten moeten aantonen dat opsporingsdiensten niet genoeg hebben aan de huidige instrumenten."

Bozkurt en Wiersma benadrukken ook dat de lidstaten eerst moeten evalueren hoe goed eerdere afspraken rond justitie-samenwerking en gegevensuitwisseling werken. "Sommige van die maatregelen zijn nog niet eens door alle EU landen ingevoerd," zegt Wiersma. Daarnaast merkt hij op dat van verschillende kanten vraagtekens worden geplaatst bij de effectiviteit van grootschalige gegevensverzameling.

Onder het Verdrag van Lissabon zou het Europees Parlement kunnen meebeslissen over het voorstel. Volgens beide PvdA-europarlementariërs zou het beter zijn als de lidstaten daarop wachten met de definitieve behandeling van het voorstel.