ChristenUnie


Van Hulst: Het pluche en de ploeg, de ChristenUnie in de regering

Van Hulst: Het pluche en de ploeg, de ChristenUnie in de regering

dinsdag 18 november 2008 17:07 Als je politiek bedrijft, wil je zoveel mogelijk steun krijgen voor je politieke standpunten en op die manier het bestuur van het publieke domein beïnvloeden. Menno van Hulst zet de toon tijdens een avond bij de Kiesvereniging Zwartewaterland. De doelstelling van de ChristenUnie als politieke partij is; invloed op bestuur en niet evangelisatie. Waarmee ik niet wil zeggen dat je niet gebruik moet maken van een geschikte gelegenheid om te getuigen van onze Heer en Verlosser. Graag, maar het is niet de eerste doelstelling.

"Daarom heeft de ChristenUnie, noch haar voorgangers RPF en GPV het dragen van bestuursverantwoordelijkheid geschuwd. Op gemeentelijk niveau is de ChristenUnie bereid geweest om coalities te vormen, wethouders te leveren en zo de hand aan de ploeg te slaan, zij het gezeten op een mogelijk met pluche bekleedde wethoudersstoel."

Betutteling
"Dit kabinet wordt weggezet door de neoliberale individualisten als een betuttelingskabinet. Mijn vraag: is het betuttelend om mensen die slachtoffer zijn van het meeroken te beschermen tegen levensbedreigende gevaren? Is het betuttelend om de alcoholconsumptie van minderjarige comazuipers tegen te gaan? Is het betuttelend om prostituees, die vaak gedwongen hun `vak' uitoefenen, te helpen uit te stappen? Mede door de invloed van de ChristenUnie kan dit kabinet met maatregelen hierover komen."

Compromis
"Het sluiten van een compromis is onlosmakelijk verbonden met bezig zijn met politiek. Maar lenen medisch-ethische zaken als abortus en embryoselectie zich voor compromissen? Dat is inderdaad moeilijk. Maar als een bepaald compromis een situatie oplevert die beter is dan de voorafgaande situatie, dan is er winst geboekt. Weliswaar is dan niet ons ideaal bereikt, maar wel een verbetering. De lakmoesproef is vervolgens: wat er in het komende verkiezingsprogramma komt te staan. Een omarming van het gesloten compromis, zoals we dat gewend zijn van het CDA? Of een beschrijving van ons politieke ideaal: nee tegen abortus, nee tegen embryoselectie. Dat laatste zal het geval zijn."

"Ik ben er van overtuigd dat er ook de komende jaren veel ruimte zal zijn voor een politieke partij als de ChristenUnie die:
* gebaseerd is op het stevige fundament van Gods Woord;
* gevormd wordt door mensen die zich daarop laten aanspreken;
* bereid is om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen;
* zo een duidelijk christelijke invloed heeft in deze maatschappij, die zich voor een groot deel van Christus lijkt af te keren."

Foto: Ruben Timman, www.nowords.nl