Universiteit Leiden

Dr. Sander van Deventer benoemd tot hoogleraar Translationele Gastro-enterologie

Dr. Sander van Deventer is per 1 november bij de Faculteit der Geneeskunde benoemd tot hoogleraar Translationele Gastro-enterologie. Van Deventer gaat een belangrijke rol spelen bij het vertalen van onderzoek naar toepassing in de vorm van geneesmiddelen en medische technologieën.

Interne geneeskunde
Dr. S.J.H. van Deventer (1954) studeerde na het Gymnasium bèta geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1978 het artsdiploma haalde. Aansluitend ging hij aan het werk als onderzoeksassistent bij het Virologisch Laboratorium van de UvA. In 1979 begon Van Deventer in het Slotervaartziekenhuis aan zijn opleiding tot internist. In 1987 werd hij gecertificeerd. Het jaar voorafgaand aan zijn certificering was hij werkzaam bij het Laboratorium voor Bacteriologie van het Slotervaartziekenhuis. Inmiddels werkte hij aan het proefschrift waarop hij in 1988 zou promoveren: Endotoxins in the pathogenesis of Gramnegative infection.

Nieuw medicijn
Van 1987 tot 1988 was Van Deventer geaffilieerd staflid van de afdeling Gastro-enterologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om er voor twee jaar als onderzoeker aan de slag te gaan bij het Laboratory of Medical Biochemistry aan de Rockefeller University in New York. Daar was hij betrokken bij de ontdekking van eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreactie, en vervolgens bij het ontwikkelen van geneesmiddelen (eiwitten, antistoffen en anti-sense DNA moleculen) die de ontstekingsreactie remmen. Van Deventer heeft acht patenten op zijn naam staan.

Hoogleraar en directeur
In 1990 keerde Van Deventer terug naar het AMC. Hij werd uhd bij de afdeling Interne geneeskunde en gastro-enterologie. Deze functie zou hij tot 1995 bekleden. In dat jaar werd hij benoemd tot hoogleraar en directeur van het Laboratorium voor experimentele interne geneeskunde van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA. In 2000 werd Van Deventer hoogleraar Gastro-enterologie in het AMC en in 2002 voorzitter van de afdeling Gastro-enterologie. In 2003 werd hij tevens directeur van het Anton Meelmeijer Center for Proteomics and Genomics, ook een onderdeel van het AMC. Van 2004 tot 2008 was hij hoogleraar Experimentele geneeskunde in het AMC.

Bedrijfsleven
Inmiddels had Van Deventer zich toegelegd op het ontwikkelen van `weesgeneesmiddelen' en geneesmiddelen voor ziekten waar geen behandeling voor bestaat. In 1998 was hij een van de oprichters van Amsterdam Molecular Therapeutics, waarvan hij sinds 2004 medisch directeur is. AMT ontwikkelt gentherapieën voor ernstige zeldzame ziekten. In 2001 werd hij lid van de Raad van Bestuur van Argos Therapeutics Inc in Durham, Verenigde Staten. Argos Therapeutics ontwikkelt geneesmiddelen voor nierkanker, AIDS en voor het onderdrukken van afweerreacties bij orgaantransplantatie. Beide functies bekleedt hij tot op heden. Van 2004 tot 2006 was hij voorzitter van de Scientific Advisory Board van ABN Capital en tevens venture partner van het ABNAMRO Life Science Fund, en van 2005 tot 2008 lid van de Raad van Bestuur van Borean Pharma in Arhus, Denemarken. Sinds 2006 is hij partner van Forbion Capital Partner BV, een Venture Capital bedrijf dat in medische technologie en biotechnologie investeert in de USA en Europa. Naast dit alles trad hij vele malen op als adviseur/consultant voor bedrijven en organisaties zoals de EMEA, FDA en de RAC (het bestuurlijk orgaan dat in de USA adviseert op het gebied van klinische ontwikkeling van gentherapie).

Wetenschappelijk staflid
Ook in Leiden gaat Van Deventer een belangrijke rol spelen bij in het traject het ontwikkelen en klinisch testen van nieuwe medicijnen en technieken. Hij zal betrokken zijn bij enkele onderzoeksprojecten op het gebied van maag- darm- en leverziekten, onder meer met betrekking tot tolerantie-inductie, mesenchymale stamceltherapie en de innovatie van endoscopische technieken. Van Deventer heeft dan ook niet de functie van medisch specialist maar van wetenschappelijk staflid.

Van Deventer weet regelmatig onderzoeksgelden aan te trekken voor projecten.

Promovendi
Van Deventer ontving in de loop van zijn carrière diverse beurzen en prijzen. Zijn publicatielijst omvat 376 wetenschappelijke titels waarvan hij (co)auteur was. Hij is zeven keer visiting professor geweest. In totaal begeleidde hij sinds 1983 38 promovendi, waarvan 32 als promotor. Momenteel heeft er nog drie onder zijn hoede. In Leiden zal hij ook een rol. krijgen in het onderwijs.

(18 november 2008/CH)

18/11/2008