Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten voorop in bestrijding van agressie en geweld

18.11.2008

Steeds vaker krijgen werknemers met een publieke taak te maken met agressie en geweld bij de uitoefening van hun taken. Ook gemeentepersoneel met een publieke functie in de buitendienst, zoals blijkt uit het inspectieverslag dat de Arbeidsinspectie gistermorgen heeft gepubliceerd. Gemeenten lopen in de bestrijding van agressie en geweld voorop met de arbocatalogus Agressie & Geweld en een Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR).

De toename van agressie en geweld is een maatschappelijk probleem. De oplossing ligt daarom in een brede aanpak. Hiervoor zijn de arbocatalogus Agressie & Geweld en een Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) ontwikkeld. In een arbocatalogus maken werkgevers en werknemers samen afspraken over de aanpak van arbeidsrisicos. VNG en bonden ondertekenden al in mei 2008 als één van de eersten een arbocatalogus. De arbocatalogus Agressie en Geweld zal in 2009 worden gevolgd door drie catalogi voor andere arbeidsrisicos.

De Arbocatalogus Agressie en Geweld bestaat uit een overzicht met een integrale aanpak van agressie, een oplossingenboek met veel praktijkvoorbeelden en een checklist voor evaluatie van het gevoerde beleid agressie en geweld. De hele keten komt aan de orde: veilige werkprocessen, veilige werkplekken, huisregels voor burgers, gedragscodes voor medewerkers, voorlichting en training van medewerkers en alarmprocedures. De VNG besteedt, samen met het A + O-fonds gemeenten, doorlopend aandacht aan implementatie van de maatregelen uit de arbocatalogus.

Het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) is een specifiek voor gemeenten ontwikkeld agressieregistratiesysteem. VNG en vakbonden hebben het GIR afgelopen zomer gelanceerd. Het GIR is nodig om inzicht te krijgen in de aard en omvang van agressie-incidenten. Een sluitende aanpak begint immers met een goede registratie. Het gebruiksvriendelijke GIR is zo ingericht dat gemeenteambtenaren zelf vanaf de werkplek geweldsincidenten kunnen melden. Na de registratie kunnen leidinggevenden meteen starten met opvang en nazorg van de betrokken werknemer(s). Bovendien kan de organisatie aangifte doen en de schade proberen te verhalen.

Met de arbocatalogus en het GIR kunnen gemeenten niet garanderen dat agressie en geweld uitgebannen worden. Maar deze vernieuwende instrumenten leveren een goede bijdrage aan de aanpak van dit maatschappelijke probleem. VNG zal de aandacht voor goede arbeidsomstandigheden in de gemeente blijven stimuleren en waar nodig intensiveren.