Greenpeace schepen Rainbow Warrior en Beluga stoppen kolentransport

16/11/2008 16:27

St. Greenpeace Nederland

Klimaatverandering vereist een einde aan het kolentijdperk

Greenpeace actieschip Rainbow Warrior zet vandaag het protest tegen de nieuwe kolencentrale van energiegigant E.ON in de haven van Rotterdam voort. Op dit moment blokkeren de zeilschepen Rainbow Warrior en Beluga de toevoer van kolen naar de Rotterdamse Mississippihaven. Ze houden binnenkomende kolenschepen tegen.

"Greenpeace blokkeert de toevoer van kolen om duidelijk te maken dat elke ton kolen die opgestookt wordt, onacceptabel is voor het klimaat," aldus Meike Baretta, campagneleider klimaat van Greenpeace. "We moeten kiezen voor schone energie. Kolencentrales zijn de meest klimaatvervuilende manier van elektriciteitsproduktie, terwijl er genoeg schone alternatieven zijn." De Duitse energiegigant E.ON heeft plannen voor acht nieuwe kolencentrales in Europa. Het bedrijf steekt slechts een schijntje van zijn miljardeninvesteringen in schone energie. Gisteren blokkeerden honderd actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte.

Meer kolencentrales leidt onherroepelijk tot meer klimaatverandering. Maar ook de winning van kolen trekt een spoor van vernieling door de wereld. Onderzoek dat Greenpeace liet uitvoeren laat zien hoe agressieve, verzurende stoffen water en natuurgebieden in de buurt van mijnen vervuilen. Bij de winning komt het broeikasgas methaan vrij, en er wordt bos gekapt. Ook leidt de winning van kolen tot mensenrechten schendingen, toont het onderzoek. Deze problemen zullen nog groter worden als de plannen van E.ON en andere energiebedrijven om in Nederland nóg vier kolencentrales te bouwen doorgaan.

E.ON heeft aangekondigd de kolenketen te willen onderzoeken, maar gaat onverstoorbaar door met de bouw. Beter is verdere ellende te voorkomen door geen nieuwe kolencentrales te bouwen, stelt Greenpeace. Naast vervuilend zijn de geplande kolencentrales ook overbodig door alle schonere nieuwe gas- en biomassacentrales en windparken die nu gebouwd worden. In 2009 exporteert Nederland stroom, lang voor deze E.ON kolencentrale af kan zijn. Greenpeace staat daarin niet alleen: al meer dan 40.000 mensen hebben E.ON opgeroepen om zijn geld niet langer te stoppen in kolenstroom maar te kiezen voor schone energie. Meedoen kan nog steeds op www.greenpeace.nl/kolen.