Ingezonden persbericht


Rotterdam, 17 november 2008


PERSBERICHT

'Brood en Rozen' voor de eerste keer uitgereikt

Diaconieprijs Bisdom Rotterdam voor kindervakanties

Twee kindervakanties vielen zaterdag 15 november jl. in de prijzen bij de uitreiking van de eerste diaconieprijs van Bisdom Rotterdam 'Brood en Rozen': de kindervakantieweek van de parochie de H. Drie-eenheidparochie in Rotterdam Zuid en het kinderkamp van het wijkpastoraat Het Oude Noorden en Crooswijk. Ze ontvingen uit handen van Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam, gezamenlijk een geldbedrag van E 2.500,00 en de wisseltrofee. Dit kunstwerk is door MARA (maatschappelijke activeringswerk) in Rotterdam ter beschikking gesteld aan het dekenaat Delflanden voor de diaconieprijs die in 2005 voor het eerst als dekenale diaconieprijs is uitgereikt. De twee organisaties besloten meteen dat ze ieder de wisseltrofee gedurende 6 maanden hebben. De tweede prijs, een bedrag van E 1.500, ging naar de Parochiële Caritas Instelling van de Nicolaasparochie te Zoetermeer en de derde prijs (E 500,00) was voor het project Vrouwen over de drempel van de Naaldwijkse parochie St. Adrianus. De uitreiking vond plaats in de H. Marthakerk in Den Haag.

Het juryrapport meldde over de eerste prijs dat beide projecten betrekking hebben op Rotterdamse kinderen, verschillend in nationaliteit, cultuur, religie, leeftijd en status (d.w.z. ook kinderen van ouders zonder geldige verblijfsdocumenten). Het zijn vooral kinderen uit gezinnen die niet met vakantie kunnen omdat het geld daarvoor ontbreekt of door de sociale omstandigheden in het gezin. Ouders die verslaafd zijn, denken doorgaans niet aan 'gezellig met zijn allen weg gaan'. Bij het Kinderkamp in Rotterdam Zuid bestaat die leiding mede uit een groep HBO studenten. De jury vindt het een goede vondst van de organiserende Werkgroep Diaconie van de H. Drie-eenheidparochie om deze activiteit op een stagemarkt voor Hbo-studenten aan te bieden. Dit bleek een gouden greep te zijn. Bij de Kindervakantieweek in het Oude Noorden bestaat de leiding onder andere uit mensen die werkzaam zijn in het speciaal onderwijs. Dat maakt het mogelijk om ook enkele kinderen uit die groep mee te nemen. De jury waardeert de enorme inzet van de vrijwilligers, en de grote betrokkenheid vanuit de parochies. Die betrokkenheid uit zich niet alleen in giften in geld en in natura, en in artikelen in de parochiebladen, maar ook in nazorg voor de Hbo-studenten door vrijwilligers van de parochies, respectievelijk onderlinge nazorg door ervaren leden van de leiding. De Werkgroep Financiële Ondersteuning van de PCI in Zoetermeer kreeg de tweede prijs vanwege de noodhulp aan inwoners van Zoetermeer, ongeacht ras, cultuur en/of levensbeschouwing van de aanvrager. Maar de werkgroep doet meer dan dat. Zij biedt een luisterend oor, probeert mensen te begeleiden bij budgetproblemen en verwijst door indien dit nodig is. Zij maakt mensen wegwijs in de doolhof van sociale voorzieningen en helpt bij het invullen van formulieren of het schrijven van brieven. Soms wordt een cliënt begeleid naar de sociale dienst of het kantongerecht. De aard van dit werk is zodanig dat het eigenlijk nooit in de schijnwerpers staat. De jury spreekt waardering uit voor het moeilijke werk dat de leden van deze werkgroep verrichten. Deskundigheid, vasthoudendheid, een warm kloppend hart en 'people skills' zijn vereist om dit werk goed te kunnen verrichten. De jury vindt het een goede opzet dat een aparte werkgroep is ingezet voor deze taken. Op deze wijze kan gericht deskundigheid worden ingeschakeld, en is continuïteit te garanderen. Vanwege de bijzondere prestatie verdient deze werkgroep naar het oordeel van de jury de tweede prijs.

De jury is onder de indruk van het project 'vrouwen over de drempel' van de Adrianusparochie in Naaldwijk, waarbij vrouwen van allerlei culturen en religies op een simpele en laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. De jury vindt het 'inspirerend, simpel, krachtig, belangrijk en multicultureel' en goed navolgbaar. Andere parochies kunnen er een voorbeeld aan nemen en iets vergelijkbaars opzetten. Het is ook maatschappelijk relevant, en biedt op simpele wijze een tegenstem aan de politieke stromingen die groepen mensen uitsluiten op grond van geloof of afkomst. Door de onderlinge ontmoetingen, door samen leuke dingen te doen, ontstaan blijvende contacten, vallen verschillen weg en worden vreemden bekenden van elkaar. De derde prijs van E 500 gaat daarom naar dit project.

De jury bestond uit:

. Paul Bergmans, werkzaam bij het Oude Wijken Pastoraat in Rotterdam
. Jan Lamberts, diaken in het samenwerkingsverband Katwijk, Oegstgeest en Leiden - Merenwijk, onafhankelijk voorzitter van de jury
. Kees Langeveld, jarenlang actief geweest in de IPCI van Hillegom
. Lieke Steinmeijer, directeur van Stichting Mara (instelling voor maatschappelijk activeringswerk)
. Truus Wüts, medewerker van de Sectie Dienen van de afdeling Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam

Het was de eerste keer dat in het bisdom een prijs werd uitgereikt aan een activiteit of werkgroep die zich bezig houdt met diaconie, dat wil zeggen de zorg voor de medemens in nood. Dertig initiatieven werden aangemeld voor deze prijs.

De prijs is door Mgr. Van Luyn in het leven geroepen als erkenning van het vele diaconale werk in de lokale geloofsgemeenschappen, ter bemoediging en ondersteuning, en als inspiratie voor anderen. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks duizenden uren belangeloos in om de naaste te helpen. De initiatieven bewegen zich tussen de ondersteuning van een kinderboerderij tot het begeleiden van personen naar de sociale dienst en koken voor daklozen. Naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gest. 1231). De legende verhaalt hoe zij met broden in haar rokken onderweg is naar arme mensen in het naburige dorp, als haar man haar achterop komt, gestuurd door zijn moeder die bang is dat de landgravin alle bezittingen van haar man en zijn familie aan het wegschenken is. Als zij desgevraagd haar rokken opent, vallen er geen broden uit maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas. Op 17 november wordt zij herdacht.

Met de Diaconieprijs wil het bisdom Rotterdam de diaconie in de schijnwerpers zetten en de inzet waarderen van alle vrijwilligers die zich bezig houden met de zorg voor de naasten. Daarom begon de ochtend met de voorstelling "Een mier in de broek" van verhalenverteller Stan Fritschy. Na de pauze vond de eigenlijke uitreiking plaats.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /