Persbericht
Datum: 27 oktober 2008
Wereldomroep lanceert Arabischtalige radio
HILVERSUM- Radio Nederland Wereldomroep lanceert een dagelijks Arabischtalig radioprogramma onder de naam Huna Amsterdam (Hier Amsterdam). Dit nieuws- en actualiteitenprogramma heeft een jong geluid en is gericht op een progressief publiek, dat behoefte heeft aan onafhankelijke informatie. De radio-uitzendingen zijn vanaf nu in het gehele Midden-Oosten en de Maghreb te beluisteren via kortegolf, satelliet en
De radio-uitzendingen worden officieel gelanceerd op 15 november a.s. tijdens een speciaal debat, dat de Wereldomroep in Marokko (Rabat) organiseert. Het debat Marokkaanse rotjochies en respectloze Hollanders gaat over media en wederzijdse beeldvorming in de Arabische en westerse wereld.
Migrantengemeenschappen
Het radioprogramma richt zich op het gehele Midden-Oosten en de Maghreb, met nadruk op Marokko, de Palestijnse gebieden en Irak. De redactie van Huna Amsterdam brengt nieuws, analyses en reportages uit de regio, uit Nederland/Europa en doet tevens verslag vanuit de migrantengemeenschappen. De Arabische redactie van de Wereldomroep heeft ook een website
Kloof
Met de uitzendingen wil de Wereldomroep een bijdrage leveren aan het dichten van de kloof tussen de Arabische en westerse wereld. Algemeen directeur Jan Hoek van de Wereldomroep licht toe: Beide werelden lijken meer dan ooit tegen en over elkaar te praten, in plaats van mét elkaar. Wij zien in de Arabische wereld behoefte aan een onafhankelijk gematigd (moslim) geluid, dat prikkelt tot dialoog.
Uitzendtijden en frequenties
De Wereldomroep zendt het radioprogramma in de avonduren uit via kortegolf, satelliet, podcasts en audiostreams op
- Irak en de Golfstaten: 19.00-20.00 uur (UTC) op 11830 kHz;
- Overige Midden-Oosten: 20.00-21.00 uur (UTC) op 7385 kHz;
- Noord-Afrika: 22.00-23.00 uur (UTC) op 5970 kHz;
- Het Arabische satellietkanaal Sawt Al Alam op Eutelsat Hotbird , Arabsat BADR4 en Nilesat 101 : 19.00-20.00 uur en 22.00-23.00 uur (UTC).
De Wereldomroep zond al eerder uit in het Arabisch. Na ruim vier decennia stopte de omroep daarmee in 1994. Wij zullen voortbouwen op de kennis, de contacten en de naamsbekendheid uit het verleden. Maar het publiek van toen is niet onze belangrijkste doelgroep. Ons huidige publiek is veel jonger, aldus Jan Hoek.
Radio Nederland Wereldomroep