Vermeend 'voorvechter van persvrijheid' laat nu zelf - via Belgische rechtbank - een Nederlandse weblog 'censureren'.
14/11/2008 11:25
HRM.NET
Onlangs nog lanceerde Marc Ernst via www.marcernst.com zelf een oproep voor de vrijwaring van het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid. Marc Ernst bekloeg er zich over dat een aantal betrokken partijen strafklachten hadden ingediend bij de rechtbank, tegen bepaalde van zijn publicaties op het internet. Zowat 300 mensen tekenden die petitie, waaronder heel wat bekende namen uit de journalistiek en communicatiewereld.
Maar wat blijkt nu? Diezelfde Marc Ernst diende bij een Belgische rechter een eenzijdig verzoekschrift in kortgeding in tegen de bekende Nederlandse blogger Marc Drees. Deze laatste moest een aantal reacties van meningsuiting op zijn site www.recruitmentmatters.nl verwijderen voor gisterenmiddag. Zo niet riskeerde hij een dwangsom van 10.000 EUR per dag.
De petitie die Marc Ernst begin september startte was tweeledig. Enerzijds werd opgeroepen om het principe van vrije meningsuiting en het recht op persvrijheid te vrijwaren en niet te laten beknotten via gerechtelijke procedures. Een aantal mensen hebben tegen Marc Ernst strafklachten ingediend omdat hij weigerde hun recht van antwoord te publiceren en zich schuldig bleef maken aan laster en eerroof, stalking, diefstal en misbruik van vertrouwen.
Anderzijds wou Marc Ernst indirect steun verwerven voor een lopende strafzaak tegen hem die begin september voorkwam bij de Raadkamer van de Rechtbank van Brussel. Zowat 300 mensen tekenden de petitie "want een pleidooi voor persvrijheid en vrije meningsuiting, daar kan men toch alleen maar voor zijn".
Ondertussen is op een aantal Nederlandse blogs uitvoerig te lezen dat Marc Ernst via een kortgeding bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel een aantal reacties op www.recruitmentmatters.nl heeft laten censureren. Dat een "vermeend" verdediger van de vrije meningsuiting een dergelijke stap zet, stoot nu echt wel op ongeloof in de Nederlandse blogcommunity. Lees bvb. http://recruitmentmatters.nl/2008/11/09/een-blog-posting-met-een-juridisch-staartje-deel-5/
Maar dat is niet alles: de raadsman van Marc Ernst liet ook weten dat Marc Drees ook de identificatiegegevens (incl. IP-adressen) moest meedelen van de personen die de gewraakte commentaren hebben gepost. Als aan deze voorwaarden niet werd voldaan, hing publicist Marc Drees een dwangsom van 10.000,00 euro per dag vertraging boven het hoofd.
De raadsman van Marc Ernst stelde in zijn schrijven: "Teneinde verdere kosten te vermijden, vragen we dat u vrijwillig uitvoering zou geven aan dit bevel en dit voor maandag 10 november 2008, 13.00 uur."
De commentaren op www.recruitmentmatters.nl verwezen naar onthullingen over de handel en wandel van Marc Ernst via de website www.rechtvanantwoord.com en een aantal blogs. Daarin staat onder andere te lezen dat Marc Ernst, in tegenstelling tot wat hij zelf beweert, failliet is gegaan. Marc Ernst wendt alle juridische middelen aan om de publicatie van deze informatie te verhinderen. In een aantal gevallen is hij hierin reeds geslaagd want een aantal weblogs van andere slachtoffers van Marc Ernst werden intussen - door onder andere Google - reeds offline gezet.
Over Marc Ernst
Eerder dit jaar kreeg Marc Ernst ongelijk van de Raad voor journalistiek. De raad stelde dat de onjuistheden in de berichtgeving op de websites van Marc Ernst onverwijld moesten worden rechtgezet. Tot op heden heeft Marc Ernst hieraan nog geen gevolg gegeven.
Marc Ernst is de uitgever van HRMinfo.net en HRMBlogs.com. Daarvoor was hij gedurende een tijdje ook hoofdredacteur van HR Magazine en 'oprichter/directeur' van de eenmanszaak hrm.net, die op 13 december 2005 door de Rechtbank van Koophandel van Gent failliet werd verklaard.
Nadat de activa van HRM.net door de curator waren verkocht aan een overnemer, plaatste Marc Ernst een kopie van de artikels, die hij voorheen had gepubliceerd op www.hrm.net, voor eigen rekening op HRMblogs.net en op hrminfo.net. Marc Ernst riep zichzelf uit tot 'beoefenaar van kritische journalistiek' en kroonde zichzelf tot onderzoeksjournalist.
Zijn werkwijze, die in het verleden al heel wat vragen opriep, heeft tot een hele reeks strafklachten tegen hem geleid wegens inbreuk op de privacy, schending van het briefgeheim, stalking, informaticafraude, laster en eerroof en zelfs diefstal. Deze klachten worden thans onderzocht door de parketten van Brussel en Gent.
Voor meer info contacteer Filip De Saeger:
Filip De Saeger
Tel. 0475 500500
redactie@HRM . net
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel