IJssellandziekenhuis

14 November 2008

Diabeteszorg in IJsselland Ziekenhuis beste in Nederland

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is het beste ziekenhuis in Nederland voor diabeteszorg. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Mediquest, gepubliceerd in het consumentenmagazine voor internetgebruikers "Check".

Het bureau maakt hierbij o.a. gebruik van cijfers van de Inspectie van de Gezondheidszorg, vereniging Kind en Ziekenhuis en overheidssite kiesbeter.nl.

Volgens het artikel zijn de verschillen tussen ziekenhuizen soms groot. Vooral de organisatie rondom de controle van diabetes door een diabetesteam speelt een grote rol. De samenstelling van een diabetesteam kan per ziekenhuis zeer verschillen.

In het IJsselland bestaat het diabetesteam uit internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog en een podoposturaaltherapeut. Door de intensieve samenwerking tussen internist en diabetesverpleegkundige kan een goed gereguleerde diabetespatiënt om-en-om gezien worden door de internist en diabetesverpleegkundige. Zo blijft controle voor de patiënt gewaarborgd. De diëtisten worden ingeschakeld voor educatie op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat o.a. beschadigingen aan ogen en voeten kunnen ontstaan als complicaties bij diabetes, is er nauwe samenwerking met de oogarts, de voetenpoli en het multidisciplinaire voetenspreekuur.

Het aantal patiënten met Diabetes Mellitus is de laatste decennia explosief toegenomen. Veranderingen in leefstijl en eetgewoontes zijn de belangrijkste oorzaken. Diabetes is een chronische ziekte, die veel kosten met zich meebrengt door levenslange medicatie en verminderde arbeidsparticipatie als gevolg van complicaties.

Beweegprogramma inclusief voedingsvoorlichting

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de regulering van diabetes. Daarom heeft het IJsselland Ziekenhuis na een enquête onder patiënten besloten een multidisciplinair bewegingsproject aan het zorgprogramma voor diabetes toe te voegen.

In het beweegprogramma wordt samengewerkt met GGD, thuiszorgorganisaties en de (deel)gemeente voor een breed en gevarieerd beweegaanbod.

De eerste twaalf weken neemt men deel aan het programma in het IJsselland onder begeleiding van twee fysiotherapeuten. Voor en na iedere sportsessie meten zij hun bloedsuikers om te bepalen wat het effect is. Daarnaast krijgen deze patiënten drie keer een voorlichting van de diëtist over gezonde voeding en voedingspatronen. De bijeenkomsten zijn interactief, met diverse voedingsmiddelen en verpakkingen op tafel en veel rekenwerk. Het doel van de voedingsvoorlichting is het inzichtelijk maken van de voedingsgewoonten. Vaak zijn mensen zich hier niet van bewust. Na het programma in het ziekenhuis wordt de patiënt begeleid bij de overgang naar een eerstelijns sportorganisatie of -programma.

Het uiteindelijk doel van het gehele programma is dat patiënten, met steeds meer eigen initiatief en een afbouwende begeleiding, zelf de regie over hun eigen leefstijl in handen nemen.
---