Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 14 november 2008 (14/11/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Hoewel de N-VA sinds kort in de oppositie zit, wordt ons politiek werk door de meerderheidspartijen nog steeds naar waarde geschat. Zo werd afgelopen woensdag een motie van Piet De Bruyn over het hoger onderwijs goedgekeurd. De Vlaamse Regering is hierdoor verplicht werk te maken van een politiek pacificatieproces. Als gevolg van de immense transformatie die het Vlaams hoger onderwijs al enkele jaren ondergaat heerst er hevige onrust op het veld. Enkel een nieuw soort Schoolpact, maar ditmaal voor het hoger onderwijs, kan de rust op termijn doen terugkeren.

De definitieve goedkeuring van Kris Van Dijcks decreet over het Franstalig faciliteitenonderwijs in Vlaanderen blijft maar aanslepen. Door het gefillibuster van de Franstaligen in collaboratie met de Vlaamse minderheid binnen Leterme Un, werd er, via de Belgische Senaat, alweer een week uitstel verkregen. Reden van uitstel: Luc Van Den Brande, de grote Vlaamse roerganger van CD&V, was in het buitenland Het hevige protest van Helga Stevens kon niet baten.

In de commissie Inburgering werd deze week de Beleidsbrief voor 2009 besproken. Gino De Craemer wees op de belangrijke rol die de N-VA in de ontwikkeling van dit beleid heeft gespeeld. Er is de laatste jaren heel wat op poten gezet en de sector moet nu de ruimte krijgen om dit beleid verder te optimaliseren en versterken. Daarnaast moet ook nagedacht worden over het beleid van morgen. Stilstaan is achteruitgaan, aldus Gino, die meteen enkele aandachtspunten naar voor schoof. Naast de implementatie van de nieuwe leermethode Maatschappelijke Oriëntatie staat ook de invoering van een aanbod Loopbaanoriëntatie voor inburgeraars met een educatief en sociaal perspectief hoog op het prioriteitenlijsten van de N-VA. Voor de groep inburgeraars die tot op vandaag moeilijk te bereiken is (o.a. inburgeraars met een OCMW-inkomen) zijn extra inspanningen nodig. En of het aangepaste minderhedendecreet er deze legislatuur nog komt, valt sterk te betwijfelen.

Geert Bourgeois engageerde zich deze week om deel te nemen aan de dialoog Neen, niet de tot mislukking gedoemde communautaire dialoog, maar dat kon u wel al vermoeden. Wel een politieke dialoog met de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen, een vereniging waar armen het woord nemen. De vereniging overhandigde Geert een werkbundel met verschillende voorstellen die de levensomstandigheden van kansarmen volgens haar kunnen verbeteren. Uit de verschillende themas die in de bundel aan bod komen (werkgelegenheid, gezondheidszorg, huisvesting, gezinsbeleid, ...) zal Geert Bourgeois twee concrete voorstellen uitwerken. Voorstellen waarover hij in dialoog treedt met kansarme gezinnen, op basis van die gesprekken eventueel bijstuurt en die hij nadien in parlementaire daden zal proberen om te zetten.

Deze week interpelleerde Mark Demesmaeker minister-president Peeters over de mogelijke politieke druk die zou zijn uitgeoefend bij de VRT om het programma Plat Préféfé rond Adolf Hilter te schrappen. Hij stelde vragen over de rol die de raad van bestuur zou hebben gespeeld bij het intrekken van de uitzending en over de communicatie van het directiecomité. De openbare omroep had in eerste instantie de uitzending immers verdedigd. Nadien werd de aflevering afgelast, maar in het persbericht bleef het comité achter de inhoud staan. Peeters antwoordde dat de Vlaamse regering zich niet heeft gemengd. Hij verklaarde dat hij not amused was toen men zei dat het ook onder druk van de Vlaamse regering was dat daartoe werd beslist. "Als ik iets zou ondernemen, dan zou ik daarover rechttoe-rechtaan communiceren", luidde het. En hij gaf de VRT een veeg uit de pan door te wijzen op de gebrekkige communicatie die de openbare omroep rond dit dossier voerde.

Mede door het grondige parlementaire werk van Jan Peumans, onze eigen Hercule Poirot, kwam het communicatiebeleid rond het Masterplan Antwerpen, door onderaannemer TV SAM uitbesteed aan Groep C van Noël Slangen, steeds meer onder vuur te liggen. Minister-president Kris Peeters uitte twijfels over van Groep C en een dag later maakte Groep C bekend dat ze de samenwerking met de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) zelf stopzette. Tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement ging Jan Peumans de confrontatie aan met vertegenwoordigers van o.m. de BAM, TV SAM en Groep C. Strikt juridisch bekeken bleek er geen probleem met de 27 deelcontracten met Groep C. Wel werden vragen gesteld bij de efficiëntie van de communicatie. Ook bleek dat in 2006 overwogen werd om de communicatie opnieuw uit te besteden, maar dat Groep C aan boord werd gehouden. Ook opmerkelijk: Jan Van Rensbergen, gedelegeerd bestuurder van de BAM, distantieerde zich van de beschuldigingen die Noël Slangen had geuit aan het adres van Jan Peumans.

Kamer

De federale overheid doet al jaren een beroep op de Gewesten en de Gemeenschappen om de overschotten in de regionale begrotingen op te drijven en zo het gat in de federale begroting te vullen. Jan Jambon vindt het dan ook vreemd dat juist die federale regering allerlei initiatieven neemt op beleidsdomeinen die reeds expliciet aan de deelstaten werden toegewezen. De N-VA vraagt al jaren om deze bevoegdheidsoverschrijdende uitgaven stop te zetten. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelde onlangs voor om 400 miljoen euro aan uitgaven over te nemen van de federale overheid. Jan vroeg in de commissie Binnenlandse Zaken aan Eerste Minister Yves Leterme (CD&V)of hij inderdaad bereid is die
bevoegdheidsoverschrijdingen terug te schroeven. De Eerste Minister antwoordde dat hij de voorstellen van Kris Peeters niet kende en dat hij collega Peeters enkel heeft gecontacteerd inzake ontwikkelingssamenwerking. Leterme verklaarde bovendien dat op dit ogenblik niets belet dat de Gewesten en Gemeenschappen zwaardere financiële inspanningen leveren inzake de solidariteit met de derde wereld. Een erg cynische opmerking van de Eerste Minister aangezien ontwikkelingssamenwerking reeds lang moest overgedragen zijn aan de deelstaten. Jan benadrukte dat Vlaanderen inzake solidariteit met het zuiden géén lessen te leren heeft en overhandigde aan Leterme niet enkel de voorstellen van Kris Peeters, maar ook het N-VA-voorstel waarmee zomaar eventjes 1 miljard euro op de federale begroting kan worden bespaard.

Deze week vroeg N-VA-voorzitter Bart De Wever in het plenaire debat minister van Financiën en Institutionele Hervormingen Didier Reynders (MR) naar een stand van zaken in de Gemeenschapsdialoog. De berichten die hierover in de Vlaamse en Franstalige pers verschenen zijn immers, op zijn zachtst gezegd, nogal tegenstrijdig. In de Vlaamse pers is de sfeer goed en worden er vorderingen geboekt, in de Franstalige pers wordt die vooruitgang in alle toonaarden ontkend. En dan zijn er nog allerlei geruchten die de ronde doen. Zo zouden er besprekingen zijn over het aanhechten van Voeren bij Luik, het koppelen van de benoeming van de burgemeesters in de Vlaamse rand aan de Gemeenschapsdialoog en, godbetert, onderhandelingen over B-HV en dus het negeren van de parlementaire procedure in dat dossier. Het antwoord van Reynders was dermate nietszeggend dat hij niet verder kwam dan te bevestigen dat de sfeer goed was, dat er verschillende onderwerpen werden besproken en hij verder niets kon zeggen aangezien het een dialoog is tussen de deelstaten en hij er als federaal minister enkel akte van neemt. Bart riposteerde onmiddellijk: Reynders gaf geen antwoord, maar produceerde klank. Maar het feit dat Reynders zich in plenaire absoluut geen zorgen leek te maken, stemde Bart niet onmiddellijk positief over de goede afloop van de Gemeenschapsdialoog.

Na Bart, beklom Sarah Smeyers het spreekgestoelte in de plenaire zitting om opnieuw tekst en uitleg te vragen aan minister Annemie Turtelboom (Open Vld) over het uitblijven van haar beloofde beleid inzake asiel en migratie. Deze week stelde de federale ombudsman onder meer dat er om humanitaire redenen dringend werk moet gemaakt worden van de omzendbrief met de criteria voor regularisaties. Net daar wringt het schoentje: de omzendbrief ligt al maanden klaar, maar Turtelboom krijgt hem niet verkocht aan haar regeringspartners cdH en PS. Dat minister Turtelboom en Open Vld in een dossier waarover ze zon sterk standpunt hebben, zo in de tang worden genomen, bewijst opnieuw dat de regering Leterme Un voor geen meter draait. Hoe lang zal het nog duren eer minister Turtelboom hier de juiste conclusies uit trekt?

Ook Flor Van Noppen interpelleerde deze week Eerste Minister Yves Leterme in de Commissie Binnenlandse Zaken, ditmaal over de onenigheid binnen de regering over de kernuitstap en het MYRRHA-project van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). Een zeer gepikeerde Eerste Minister antwoordde dat hij het vreemd vond dat Flor zich plots inliet met MYRRHA, aangezien hij hem hierover nog nooit had gehoord. Dit in tegenstelling tot zijn partijgenoot Servais Verherstraeten (CD&V), de behoeder van de Kempen. De Eerste Minister weet duidelijk niet wat er in zijn eigen parlement gebeurt. Sinds het begin van deze legislatuur heeft Flor de bevoegde minister Paul Magnette (PS) al vier keer ondervraagd over dit dossier. Het debat over het SCK van vorige week kwam er trouwens op uitdrukkelijk verzoek van Flor. Leterme moet niet proberen de onmacht van zijn eigen regering te camoufleren met persoonlijke aanvallen. Dat zijn laakbare praktijken van un tout petit monsieur. En wat Verherstraeten betreft, die zou zich beter binnen de regering inzetten voor MYRRHA in plaats van enkel voor de cameras.

Peter Luykx heeft bij minister van Klimaat en Energie Magnette een vraag ingediend die duidelijkheid moet brengen over de criteria die vooropgesteld staan om geld te ontlenen uit het Synatom-fonds. Door de financiële crisis staat de verdere uitbouw van het windenergiepark (C-Power) in de Noordzee immers op de helling. Tot op heden heeft alleen Electrabel geld mogen ontlenen uit het fonds. Peter stelt vast dat de financiële ondersteuning van het windenergiepark een opportuniteit is om alternatieve energie te genereren. De regering werkt per slot van rekening mee aan de uitbouw van energieproductie die een alternatief vormt voor kernenergie en de broeikasgassen vermindert. Een duidelijke communicatie rond de voorwaarden om gebruik te maken van het Synatom-fonds dringt zich op, besluit Peter.

Op verschillende internationale websites, waaronder YouTube, staan handleidingen om explosieven te maken. Ook in België zijn er al personen in geslaagd om bommen op deze manier te vervaardigen en er mensen ernstig mee te verwonden. Internet wordt hier duidelijk misbruikt om potentieel gevaarlijke informatie te verspreiden. Jongeren zijn veelal gevoelig voor dergelijke informatie en gaan experimenteren. Wanneer dergelijke informatie zich op een server in België bevindt, kan de deze verwijderd of ontoegankelijk worden gemaakt. Maar wanneer die handleidingen of informatie worden aangeboden vanaf servers in het buitenland, dan staat men in België machteloos. Internationaal bestaan er zoveel verschillende wetgevingen, dat het niet altijd duidelijk is of de aangeboden informatie in het land van herkomst wel effectief strafbaar en dus illegaal is. Indien dit het geval is worden de bevoegde buitenlandse autoriteiten verwittigd via Interpol of wordt er rechtstreeks contact opgenomen met de websitebeheerder. Beide acties hebben echter geen dwingend karakter. Een werkgroep zou vrijdag 7 november zijn samengekomen om de mogelijkheid tot het blokkeren van websites met illegale content, zelfs al bevinden deze websites zich op buitenlandse servers, technisch en wettelijk te onderzoeken en te implementeren. De resultaten daarvan zijn echter nog niet bekend. Kamerlid Els De Rammelaere juicht toe dat de eerste stappen zijn genomen om van deze problematiek aan te pakken en hoopt dat het ook effectief tot praktische oplossingen komt om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden.

Senaat

In de plenaire vergadering van de Senaat stelde senator Louis Ide aan minister Laurette Onkelinx (PS) de vraag naar de erkenning van de klinisch psychologen als officieel gezondheidszorgberoep. Dit is immers nodig om van de psychotherapie een waardig alternatief te maken voor het alsmaar stijgende verbruik van antidepressiva. Minister Onkelinx antwoordde dat ze op de hoogte is van de problematiek, en dat ze werk wil maken van de erkenning van de klinisch psycholoog, alsook van de plaats van de geestelijke gezondheidszorg binnen het gezondheidszorglandschap. Tevens beloofde minister Onkelinx de bijhorende problematiek van de nomenclatuur aan te pakken. Louis vond dit een vrij bevredigend antwoord, vermits er in Vlaanderen veel mensen op die erkenning zitten te wachten. De minister zal Louis op de hoogte houden van de verdere evoluties in dit dossier.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be