Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


14-11-2008
Draagvlak voor Residumonitoringprogramma

Nederlands exporteurs zijn bereid om te voldoen aan de Russische maximale residu-eisen (MRL). Gezien het belang van de Russische markt heeft de sector besloten om serieus in te gaan op Russische eisen. Dat bleek gisteren tijdens een goed bezochte bijeenkomst voor exporteurs naar Rusland in Ridderkerk, georganiseerd door handelsplatform Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw (PT).

Rusland is met een totale export van groenten, fruit en uien van 188.000 ton van januari tot en met september 2008 een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse producten. Nederland doet bovendien veel re-export naar Rusland. In maart jl. is een Memorandum of understanding getekend door de Europese Commissie met betrekking tot de export naar Rusland. In dit memorandum zijn vergaande afspraken gemaakt over MRL's. Voor veel producten liggen de Russische MRL's beduidend lager dan de Europese normen. Begin deze maand kondigde de Russische overheid aan dat met ingang van 15 november de producten tomaat, appel, wortelen, kool en rode biet bij export naar Rusland voorzien moeten zijn van een safety certificate. Op dit certificaat garanderen exporteur en een geaccrediteerd laboratorium dat de producten aan de Russische MRL eisen voldoen. Dit is een logistiek lastige en kostbare procedure. Met een residumonitoringprogramma dat door de hele sector wordt ondersteund hopen Frugi Venta en het PT dat het ministerie van LNV de Russische overheid kan overtuigen dat de safety certificates niet vereist zijn voor bedrijven die deelnemen aan het monitoringprogramma.

Veiligheid waarborgen
Tijdens overleg tussen de Russische Federatie en de Europese Commissie begin oktober jl. is toegezegd dat de Europese exporteurs van groenten en fruit een plan van aanpak zullen opstellen waarin is vastgelegd op welke wijze ze zich zullen kunnen houden aan de Russische regelgeving over de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het plan voorziet in een residumonitoringprogramma dat er op gericht is de veiligheid van groenten en fruit te waarborgen door middel van op risico gebaseerde residu analyses.
Onder de exporteurs is veel draagvlak voor het
concept-residumonitoringprogramma dat is opgesteld door het PT en Frugi Venta. Dankzij Food Compass, de stichting die onafhankelijk op risico-analyse gebaseerd residuonderzoek uitvoert, kon er in zeer korte tijd de basis voor een residumonitoringprogramma worden opgezet. De Russische normen gelden hierbij als uitgangspunt. Bedrijven kunnen zich aansluiten bij Food Compass of zelf monsters nemen. Ook deze bedrijven zullen de resultaten van hun analyses aanbieden aan Food Compass waarmee Food Compass over een totaaloverzicht beschikt. Dit dient als basis voor overleg met de Russische autoriteiten.