Ministerraad


Kenteken digitaal schorsen bespaart tijd en geld

Persbericht | 14-11-2008

Eigenaren van auto's kunnen hun kentekenbewijs vanaf 1 april 2009 digitaal schorsen. Ze hoeven daarvoor niet meer naar het postkantoor. Via de website van de RDW (Dienst Wegverkeer) kunnen burgers straks gemakkelijker en sneller de geldigheid van hun eigen kentekenbewijs tijdelijk wijzigen. Daardoor dalen de administratieve lasten voor burgers met ongeveer 1 miljoen euro per jaar. De ministerraad heeft op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat ingestemd met een daartoe strekkend ontwerpbesluit. Het digitaliseren van deze dienst past binnen het streven van de overheid om zoveel mogelijk diensten digitaal aan te bieden.

Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, hoeft diegene in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Hiervoor moet dan wel het kenteken zogenaamd 'geschorst' worden. Dan is het voor de handhaver duidelijk dat deze auto niet meer mag rijden op de openbare weg.

Voor het schorsen, verlengen en annuleren van het kenteken moet de eigenaar momenteel naar het postkantoor. Dat kost vaak veel tijd. Vanaf 1 april 2009 kan de aanvrager vanuit huis, digitaal, de geldigheid van zijn kenteken schorsen. De aanvrager logt dan in op de website van de RDW en regelt daar de schorsing. Dat kan 24 uur per dag, dus op het tijdstip dat het de aanvrager uitkomt. De identificatie gebeurt via DigiD en betaling via internetbankieren van hun eigen bank (Ideal). Omdat zowel DigiD als Ideal alleen beschikbaar zijn voor natuurlijke rechtspersonen kunnen bedrijven nog niet digitaal schorsen. Er wordt aan gewerkt om dat in de toekomst ook via de site van de RDW mogelijk te maken.

In 2009 worden naar verwachting ongeveer 380.000 kentekens geschorst, verlengd, of de schorsing weer teruggedraaid (dat is bijna 4 procent van het Nederlandse wagenpark). 90 procent daarvan gebeurt door burgers. Door deze handelingen nu digitaal aan te bieden, scheelt dat de burger veel tijd. Gemiddeld becijfert de overheid dat dit een tijdwinst per handeling van 70 minuten oplevert. Totaal wordt er met een kostenbesparing voor de maatschappij van ongeveer 1 miljoen euro per jaar gerekend.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit na een voorhangprocedure in de Eerste en Tweede Kamer voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden.