Artsen zonder Grenzen


Hoofdstad Zimbabwe in de greep van cholera

14/11/2008 12:23 -- In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare bestrijdt Artsen zonder Grenzen een cholera-uitbraak. Volgens de autoriteiten is de uitbraak `de grootste ooit in Harare'. Onze teams hebben in twee ziekenhuizen cholerabehandelcentra. Meer dan 1,4 miljoen mensen lopen risico als de uitbraak doorzet.

In de twee klinieken hebben onze teams tot nu toe zo'n 500 patiënten behandeld. Dagelijks komen daar gemiddeld 38 nieuwe patiënten bij. De twee behandelcentra beginnen overbelast te raken. De patiënten hebben voortdurend aandacht nodig om te voorkomen dat ze uitdrogen, wat dodelijk is.

`In het Ziekenhuis voor Infectieziekten liggen de mensen nu buiten op het gras', zegt logistiek medewerker Vittorio Varisco. `We zetten tenten op met meer bedden.'

In de twee behandelcentra in Harare hebben we een team van ruim 40 mensen, een aantal dat snel groeit om de uitbraak bij te benen. Bij het team horen onder meer gezondheidswerkers die besmette huizen desinfecteren, nieuwe geïnfecteerden proberen te vinden en voorlichting geven op begrafenissen. De kans op besmetting is daar groot, omdat volgens de traditie het lichaam van de overledene gewassen moet worden, veel handen worden geschud en de begrafenisgasten gezamenlijk eten.

Op het platteland van Zimbabwe komt cholera ieder jaar voor. In de stedelijke gebieden was de ziekte zeldzaam. De meeste huizen hebben daar stromend water en spoeltoiletten. De levensomstandigheden in de steden zijn verslechterd door de economische crisis van de afgelopen jaren. Haperende waterleidingen en gebarsten rioleringen zijn de voornaamste oorzaken van de uitbraak. De bevolking heeft geen andere keus dan zelf onbeschermde waterputten te slaan. Verder zijn er geen latrines en moeten de mensen op open plekken hun behoefte doen.

Het gevaar is groot dat tijdens het regenseizoen, van november tot maart, rioolwater de putten in spoelt. Dat deze uitbraak nu al komt, voordat het regenseizoen is begonnen, wijst erop dat de oorzaken de slechte hygiënische omstandigheden en gebrek aan schoon drinkwater zijn.

Europa moet meer geld ophoesten voor betere tuberculosemedicijnen --