WaterBoxx plant bos in de woestijn

14/11/2008 14:38

PR Newswire

AMSTERDAM en STEENBERGEN, Nederland, November 14 /PRNewswire/ --
- Nieuwe Nederlandse uitvinding wint prestigieuze Bèta Dragons Prijs

Dankzij een nieuwe Nederlandse uitvinding kunnen woestijnen en andere droge en rotsachtige gebieden op aarde de komende jaren herbebost worden. Bij proeven in de Sahara is gebleken dat de WaterBoxx in staat is bomen onder moeilijke omstandigheden te laten groeien en van voldoende water te voorzien.

(Photo:

De uitvinding van de Nederlandse zakenman en uitvinder Pieter Hoff won deze week de prestigieuze Bèta Dragons Prijs tijdens de jaarlijkse Vliegende Hollanders 2008, Science & Technology Summit in Amsterdam. Een jury van kritische wetenschappers en ondernemers, met onder anderen Vincent Icke (theoretisch sterrenkundige), Henk Keilman (investeerder in duurzame projecten) en Willem Sijthoff (FD Mediagroep), verkoos het ontwerp van Hoff tot meest veelbelovende innovatieve project. Philips-topman Gerard Kleisterlee reikte hem het bijbehorende bedrag van 10.000 euro uit.

De WaterBoxx is een soort rechthoekige plastic emmer met een gat in het midden, waardoor het boompje in de grond wordt geplant. Het ingenieus ontworpen deksel vangt 's nachts condenswater op en laat dat in de emmer sijpelen. Ook tijdens zeldzame regenbuien opgevangen regenwater wordt opgeslagen en via koordjes in kleine doses aan de plant verstrekt. Verder voorkomt de WaterBoxx dat water in de bovenste grondlaag verdampt en biedt hij de wortels beschutting tegen wind, zon, onkruid en knaagdieren. Na een jaar is de boom sterk genoeg om zelf door te groeien en kan de WaterBoxx weer verwijderd worden. Daarna kan hij vijf tot tien keer hergebruikt worden voor andere bomen.

"Ik noem het zelf een boomspeen. Het punt is namelijk dat bomen best groeien op droge plekken, maar niet kiemen. De WaterBoxx geeft de boom hulp bij de start", legt Hoff uit. De Bèta Dragons Prijs betekent voor hem een aanmoediging om met zijn vinding de markt op te gaan. "Knappe mensen hebben er nu naar gekeken en geconstateerd dat het natuurkundig klopt en dat het werkt," zegt hij.

Hoff beëindigde in oktober een succesvolle proef in de Marokkaanse Sahara. Van de bomen die met een WaterBoxx werden geplant, was 90 procent na een paar maanden groen en levend. Dat terwijl ze midden in de zomer, met een dagtemperatuur van 50 graden, op een rotsachtige bodem werden geplant. Van de bomen die zonder WaterBoxx werden geplant, maar wel elke week water kregen, was 90 procent dood.

Hoff is ervan overtuigd dat met behulp van de WaterBoxx en met een uitgekiende keuze voor het soort boom, grote delen van de aarde herbebost kunnen worden, zonder landbouwgrond hiervoor op te offeren. Met zijn bedrijf AquaPro zoekt hij geholpen door Statenconsult investeerders om de WaterBoxx toe te passen in het Midden-Oosten, Afrika, India en andere droge gebieden. Hoff: "40 Procent van de aarde kan nu niet beplant worden. Als we 2 miljard hectare bos planten, nemen die bomen meer CO2 op dan de mensheid produceert en is het hele CO2-probleem opgelost." Zijn WaterBoxx gaat nu in productie en is vanaf 1 juli 2009 leverbaar.

Meer informatie: http://www.aquaproholland.com