PvdA Europees parlement


Tuberculose niet langer negeren

14 november 2008

Europa doet te weinig aan bestrijding van Tuberculose. Dit blijkt uit een rapport van Artsen Zonder Grenzen, dat vandaag werd gepresenteerd in het Europees Parlement. Dorette Corbey, PvdA-europarlementariër: "De Europese Commissie schiet echt tekort, volgens het rapport zou het 80% meer moeten besteden aan Tuberculose om de 'fair share' te halen van ruim 100 miljoen euro per jaar. Het negeren van de ziekte is volstrekt onterecht."

Jaarlijks komen wereldwijd 9 miljoen mensen in aanraking met Tuberculose en het jaarlijkse dodental ligt op 1.7 miljoen.

Corbey acht het wel noodzakelijk om innovatief te zijn in de zoektocht naar alternatieve financieringsmogelijkheden. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan flexibiliteit van de patentregels of het betrekken van burgers en zorgverzekeraars bij de oplossing van dit probleem. We spreken al jaren over meer geld voor onderzoek en medicijnen, maar markt én overheid hebben tot nu toe onder de maat gepresteerd", aldus Corbey.

Onderzoek naar TB is hard nodig want de ziekte is zeer complex en steeds moeilijker te behandelen, met name de (toenemende) multiresistente vorm. Elk jaar komt er een half miljoen TB patiënten bij, slechts 30.000 patiënten zijn onder behandeling. Een groot probleem ligt bij het detecteren van de ziekte. Volgens Artsen Zonder Grenzen is er 0% van de Europese subsidies uitgegeven aan de verbetering van de diagnosetechnieken in 2007. Vroege detectie is nochtans van levensbelang, want hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kansen op een succesvolle behandeling.

Aanleiding voor de presentatie van het rapport is de internationale conferentie die de Europese Commissie morgen organiseert over de ziekten Malaria, HIV/Aids en Tuberculose.