Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kunststof Kanjer aanmoedigingsprijs (persbericht 064, 2008)

Hoogezand-Sappemeer heeft op 12 november de Kunststof Kanjer aanmoedigingsprijs gekregen. Op het jaarlijkse Gemeentelijk Afvalcongres in Nieuwegein, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van VROM en de verpakkingsindustrie verenigd in de stichting Nedvang, ontving wethouder Frans Luijckx de prijs uit handen van Sandra Korthuis, lid directieraad VNG, en Jan Storm, directeur Nedvang. De prijs bestaat uit een cheque voor een nader te bepalen evenement in Hoogezand-Sappemeer als stimulans voor het gescheiden inzamelen van kunststof afval.

Hoogezand-Sappemeer zamelt sinds 21 februari 2008 huis-aan-huis het kunststof afval in. En met succes. Sinds dat moment is er al ruim 212 ton kunststof ingezameld. Naar verwachting daalt in 2008 de ingezamelde hoeveelheid restafval daardoor naar 4804 ton. Kunststof afval is licht van gewicht, maar wel heel omvangrijk in volume. De gerealiseerde besparing is in volume erg groot.

Omdat Hoogezand-Sappemeer met het diftar-systeem werkt (betalen per aangeboden mini-container of inworp in de ondergrondse container) is berekend dat het gemiddeld aantal aanbiedingen per jaar per huishouden daalt van 16 naar 13 containers. Dat levert een gemiddelde besparing op van 20,16 per huishouden (prijspeil 2008).

Citaat uit het Juryrapport:

"De gemeente Hoogezand Sappemeer is begin dit jaar op basis van de oorspronkelijke afspraken uit het Raamakkoord op eigen initiatief begonnen met de inzameling van kunststofverpakkingen door middel van een haalsysteem. In deze periode waren er voor gemeenten nog veel onduidelijkheden. Desondanks is Hoogezand-Sappemeer op een zeer pro-actieve wijze gestart met het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsafval."

Achtergrond

Gemeenten in Nederland gaan kunststof verpakkingen gescheiden inzamelen, net zoals zij nu al doen met papier en glas. Om dit te bekostigen is een nieuw fonds opgezet: het Afvalfonds. Voor financiering wordt een deel van de verpakkingsbelasting gebruikt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het verpakkende bedrijfsleven en het ministerie van VROM werken samen.