Greenpeace opent eerste kantoor in Afrika

13 november 2008

Johannesburg/Amsterdam -- Greenpeace opent vandaag haar eerste Afrikaanse kantoor in Johannesburg, Zuid-Afrika. Door vestiging ter plaatse wil Greenpeace nog effectiever werken aan de meest urgente milieuproblemen: klimaatverandering, ontbossing en overbevissing. Een kantoor in Kinshasa, Democratische Republiek Congo volgt op 24 november en één in Dakar, Senegal, begin volgend jaar. Greenpeace heeft wereldwijd 28 kantoren, verspreid over Azië, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Europa en nu ook Afrika.

Greenpeace werkt sinds begin jaren negentig in Afrika en protesteerde ondermeer tegen de verwoestende houtkap in het Congo-regenwoud, het leegplunderen van de West-Afrikaanse wateren door westerse visserijvloten. Ook voerde Greenpeace campagne voor een schone en betrouwbare energievoorziening voor de allerarmsten. Afgelopen zomer onthulde Greenpeace dat veel elektronica afval uit Nederland in Ghana terecht komt, waar het wordt ontmanteld met veel schade voor het milieu. De VN onderzoekt momenteel de gifdumpingen in Ivoorkust uit de Probo Koala door de in Nederland gevestigde oliehandelaar Trafigura. Van 26 tot 28 november brengt de Speciale RapporteurIbeanu hiervoor een officieel bezoek aan Nederland. De strafzaak over de Probo Koala begint in januari.

Terwijl Afrika zelf weinig bijdraagt aan klimaatverandering, wordt het continent het hevigst getroffen door de gevolgen ervan. Grilligere weersomstandigheden zorgen voor kleinere oogsten en vervolgens voor massamigratie en conflicten. In de Afrikaanse landen onder de Sahara kunnen binnen deze eeuw meer dan 180 miljoen mensen overlijden als gevolg van klimaatverandering.

"De milieubedreigingen waarmee Afrikanen worden geconfronteerd zijn uitermate ernstig. De natuurlijke rijkdom van Afrika moet beschermd worden. Wij zijn hier om daaraan mee te helpen", zegt Amadou Kanoute, directeur van Greenpeace Afrika. "Er moeten aanzienlijke geldstromen van de geïndustrialiseerde wereld naar de ontwikkelingslanden gaan, zodat die beter met de verwoestende effecten van klimaatverandering kunnen omgaan en er actie tegen kunnen ondernemen."

Duurzame energie - Greenpeace kantoor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat wereldwijd op de dertiende plaats qua CO2-uitstoot, ondermeer door energieopwekking middels kolencentrales. Dat is onnodig, want het land is in staat om meer dan genoeg duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, aan te wenden. Hiermee komt energie binnen handbereik van mensen in afgelegen gebieden en dat is essentieel voor economische groei. Greenpeace dringt erop aan dat Zuid-Afrika meetbare stappen maakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zónder daarbij een toevlucht te zoeken in kernenergie.

Oerbossen - Greenpeace kantoor Congo

In Congo bevindt zich het tweede grootste regenwoud op aarde. Veertig miljoen mensen zijn van dit bos afhankelijk voor hun dagelijkse levensonderhoud. Dit regenwoud speelt een cruciale rol in de regulering van het wereldwijde klimaat en is het op drie na grootste CO2-reservoir ter wereld. Bijna de helft van dit oerwoud zal binnen veertig jaar verdwenen zijn als de ontbossing met het huidige tempo doorgaat. Nederland is `s werelds vierde importeur van dit veelal illegaal gekapte hout.

Greenpeace roept op tot instelling van een internationaal financieringsmechanisme, Forests for Climate gedoopt, waardoor ook landen als Congo gefinancieerd kunnen worden voor bosbehoud.

Op 24 november opent Greenpeace haar vestiging in Congo. Die dag vaart Greenpeace schip Arctic Sunrise de Congo rivier op naar Matadi, om aandacht te vestigen op de vernietiging van het regenwoud.

Bescherming oceanen - Greenpeace kantoor Senegal

Voor de kust van West-Afrika worden vissen en schelpdieren weggevangen door een gedeeltelijk Nederlandse vissersvloot, die er met gigantische fabrieksschepen actief is. De vissers zijn naar deze regio uitgeweken omdat in de Noordzee de visbestanden ernstig zijn aangetast door overbevissing. De westerse vloot vernietigt de belangrijkste voedselbron van lokale gemeenschappen, met armoede en groeiende voedselonzekerheid als gevolg. Greenpeace voert zowel vanuit Nederland als vanuit het Afrikaanse kantoor campagne tegen deze overbevissing. Komende zondag 16 november organiseert Greenpeace samen met lokale organisaties en vissers in Mauritanië een workshop. Hierbij worden de risico's van de schelpvisserij die het Nederlandse bedrijf Lenger Seafood voor de kust van Mauritanië wil opstarten aangekaart bij de overheid en de lokale bevolking. Greenpeace hoopt zo dat het bedrijf zijn destructieve activiteiten - die vanwege de ernstige schade aan de Waddenzee in Nederland inmiddels verboden zijn - niet in Mauritanië zal voortzetten.

Greenpeace werkt aan het stimuleren van duurzame visserij en duurzame visverwerkende bedrijven, financieel beheerd en geleid door Afrikanen. Daarnaast is een verbeterde controle op visserij en een netwerk van beschermde zeereservaten van groot belang voor het behoud van het zeeleven in dit deel van de oceaan.

Contact informatie


---

Voor meer informatie of beeldmateriaal: www.greenpeaceafrica.org en www.greenpeaceafrique.org Laura Westendorp, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 020 5249535; 06 25031013 In Johannesburg: tel: +27 (0)11 482 4696 / info.africa@greenpeace.org

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.