Trots op Nederland

Nieuws

Verdonk wil economische steun burgers en MKB

Om de impact van de kredietcrisis op de Nederlandse burger en het MKB te verlichten, wil Rita Verdonk dat het kabinet extra economische stimuleringsmaatregelen neemt om de burgers en het MKB te helpen. Want uiteindelijk zijn het de economische handelingen van de burger en het MKB die de Nederlandse economie er weer bovenop zullen helpen. Dat heeft Rita Verdonk vandaag bekend gemaakt tijdens de Regio Business Dagen in de Jaarbeurs Utrecht.

De miljarden aan staatssteun die Wouter Bos heeft uitgedeeld aan de grote financiële instellingen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid, want de kredietkraan blijft in Nederland nagenoeg dicht. Bedrijven en burgers kunnen daardoor nog nauwelijks aan geld komen voor investeringen of hypotheken. Ondertussen gaan lokale overheden stug door met het verhogen van lokale lasten en heffingen, waardoor de burger en het MKB het nu van twee kanten voor hun kiezen krijgen.

Om naast de grote financiële instellingen nu ook de burger en het MKB de helpende hand te reiken, pleit Rita Verdonk voor een aantal concrete maatregelen.

1. De invoering van een garantiefonds voor gezonde MKB bedrijven van EUR20 miljard. Gezonde ondernemers voor wie de kredietkraan van de grote banken potdicht blijft, kunnen bij het garantiefonds aankloppen voor hun broodnodige kredieten zodat hun bedrijf kan blijven draaien. De dichte kredietkraan leidt namelijk in toenemende gevallen tot het zogenaamde "nearbanking". Omdat de klanten en dus de afnemers in het huidige bankklimaat niet meer in staat zijn om normaal krediet te krijgen bij banken gaan bedrijven hun afzet zelf voorfinancieren om hun productie te kunnen blijven afzetten. Ondernemingen lopen hierdoor naast hun normale bedrijfsrisico ook een enorm kredietrisico. Dit kan dramatische gevolgen hebben, vergelijkbaar met wat er nu bij de Amerikaanse auto-industrie gebeurt.

2. Wouter Bos moet het nieuwe staatsbedrijf, ABN Amro, dwingen tegen concurrerende tarieven de kredietkraan weer open te zetten voor de burger en het MKB. Deze maatregel zal andere banken, zoals ING en de Rabobank, dwingen het goede voorbeeld te volgen en ook hun kredietkraan weer open te zetten om hun marktaandeel te verdedigen.

3. De Nationale Hypotheekgarantie moet verhoogd worden tot een bedrag van EUR350.000,-.

4. De overdrachtsbelasting moet afgeschaft worden.
5. De lokale lasten en heffingen moeten voorlopig bevroren worden, om te voorkomen dat lokale overheden de schade van de kredietcrisis - en hun verliezen bij IJslandse banken - via lokale lasten en heffingen gaan verhalen op de burger en het MKB.

Rita Verdonk heeft de afgelopen weken het handelen van minister van Financiën, Wouter Bos, zeer kritisch gevolgd. Dat heeft ertoe geleid dat zij het enige Kamerlid was die instemming van zowel de injectie van EUR4 miljard als de injectie van EUR16,8 miljard heeft onthouden. Alhoewel de financiële injecties grote banken en verzekeraars hebben gered, heeft de minister van Financiën niet voldoende voorwaarden gesteld, zoals in andere landen om ons heen wel is gebeurd. Zo had minister Bos bij de injectie van EUR10 miljard aan ING moeten eisen dat ten minste de helft van dit bedrag in de economie was teruggepompt in de vorm van kredietverlening aan gezonde bedrijven.