Senternovem


11-11-2008 | Grensverleggend vernieuwen: weerbarstige praktijken

Leren van belemmeringen ten gunste van een duurzamere samenleving

In `Grensverleggend Vernieuwen: weerbarstige praktijken' vertellen tien professionals openhartig over projecten die zich richten op het veranderen van een bestaand systeem om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. De tien verhalen hebben als gemeenschappelijke deler de belemmeringen die men tegenkomt bij het `anders dan anders' doen. Zo zijn zelfs kleine stapjes moeilijk om te zetten. Doel van het boek is dat de lezer de ervaringen kan gebruiken om beter om te gaan met barrières die ze in hun eigen projecten tegenkomen. Het boek is uitgegeven door tien vernieuwingsorganisaties, verenigd in het TransitieNetwerk

Op het eerste gezicht hebben de projecten geen directe relatie met elkaar. Het gaat over transport, energie, bouwen en subsidieregelingen. Echter, de projecten uit het boek lopen vaak tegen dezelfde barrières aan. Verschillende partijen die een andere taal spreken, weerstand van partijen tegen de projecten, tekorten aan financiële middelen. Toch lukt het veel projecten om deze belemmeringen te overwinnen. En de wijze waarop ze dat doen, is een les voor alle anderen. Het boek `Grensverleggend Vernieuwen: weerbarstige praktijken' laat zien dat er al heel veel wielen uitgevonden zijn. En dat we best eens naar andere sectoren mogen kijken om ons licht op te steken.

Wet- en regelgeving in de kas

Zo vertelt Peter Oei van InnovatieNetwerk over het project Zonneterp waarin natuurlijke kringlopen optimaal worden benut. Daarbij werkt de kas als een grote zonnecollector die de woningen in de wijk kan verwarmen. En andersom maakt de kas gebruik van ontlasting en gft-afval van de bewoners. Een barrière in het project blijkt de wet- en regelgeving. Oei geeft een voorbeeld: "In een aanbestedingstraject van de gemeente vielen we buiten de boot, omdat de gemeente duurzame en innovatieve voorstellen op een traditionele manier beoordeelde. De gemeente had in deze procedure de stijging van de gasprijzen niet opgenomen in de beoordeling en mocht dat voordeel van de tuinbouwaanbieders dus niet meerekenen. We hebben deze ervaringen meegenomen naar een andere gemeente. Besloten is om hier geen gemeentelijke tender uit te schrijven, waardoor een ingewikkeld bestuurlijk proces kon worden overgeslagen. De gemeente stuurt nu juist aan op een spontane bieding door projectontwikkelaars en tuinders."

Bestellen
Naast dit verhaal komen nog negen andere projecten terug in het boek `Grensverleggend Vernieuwen: weerbarstige praktijken'. Het boek geeft daarmee een goed beeld waar het TransitieNetwerk zich structureel mee bezig houdt: het veranderen van bestaande systemen ten gunste van een duurzamere samenleving.

U kunt een gratis exemplaar aanvragen door het een e-mail te sturen naar info@transitiepraktijk.nl ovv weerbarstige praktijken en uw naam en adres.

Op 18 november staat het boek centraal op de 5e netwerkdag Grensverleggend vernieuwen