Gemeenten aan het Brabant Spoor gaan samenwerken
'Deze bijeenkomst heeft aan al mijn verwachtingen voldaan'. Wim Starreveld, initiatiefnemer en wethouder Verkeer en Vervoer van Gilze en Rijen kijkt zeer tevreden terug op de themabijeenkomst Samen Leven met Brabant Spoor op 12 november in Gilze. 'De belangstelling was groot en we hebben inhoudelijke vraagstukken besproken. De boodschap is duidelijk: als gemeenten aan het Brabant Spoor moeten we samenwerken. Laten we nu dan ook doorpakken'.
In de 27 gemeenten langs het Brabant Spoor is het spoor vaak vergroeid met de dorpen en steden die het doorsnijdt. Het toenemende aantal (goederen)treinen veroorzaakt geluidsoverlast, luchtvervuiling en vaker gesloten spoorbomen. Starreveld: 'De leefbaarheid rondom het spoor komt steeds meer onder druk te staan. En wat voor Rijen geldt, geldt logischerwijs ook voor andere gemeenten. Als kleine gemeenten afzonderlijk zijn we niet in staat door te dringen tot de grote bestuurlijke overlegorganen zoals de B5. En, we beschikken zelf niet over voldoende financiële middelen. In Gilze en Rijen hebben we bijvoorbeeld ¤ 60 miljoen nodig om onze problemen op te lossen. Dat geld is er gewoonweg niet'.
Samen actie ondernemen
Op het gebied van veiligheid en gebiedsgerichte aanpak trekken inmiddels diverse gemeenten samen op. Dé oplossing voor een gezamenlijke aanpak van het thema 'spoor en leefbaarheid' ligt volgens Starreveld ook in samenwerking. 'Samen met collega besturen van kleinere gemeenten willen we een beroep doen op de Provincie om onze belangen in te bedden in bestaande overlegstructuren, te beginnen met de BrabantRoute. Laten we nu samen actie ondernemen'.
Gemeente Gilze en Rijen