Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Chess960 moet officiële erkenning krijgen
Wereldkampioen Anand wil uitbreiding van schaakregels
MAINZ - 11 november 2008 - De wereldkampioen schaken, Viswanathan Anand, heeft als eerste een petitie getekend, waarin de internationale schaakbond (FIDE) wordt gevraagd om de regels van het spel uit te bereiden.
Samen met ruim 150 andere prominente schakers, onder wie ook de dameswereldkampioen Alexandra Kosteniuk, is hij van mening dat de variant Chess960, moet worden opgenomen in de officiële regels en reglementen. Bovendien, zo stellen de ondertekenaars, is het een eerbetoon aan de in januari van dit jaar overleden grootmeester Bobby Fischer, de bedenker van dit "nieuwe schaken", dat daarom ook wel Fischer Random wordt genoemd.
De regelcommissie van de FIDE buigt zich daarover aanstaande week, tijdens het congres van de Wereldschaakbond dat van 16 tot 26 november in Dresden wordt gehouden, tegelijk met de Schaak Olympiade.
De 11e wereldkampioen Bobby Fischer presenteerde zijn spelvorm op 19 juni 1996 in Argentinië. Hij ergerde zich aan de openingsfase van schaakpartijen, die geheel wordt overheerst door uitgeanalyseerde theorie. Vaak worden de eerste twintig of dertig zetten van een partij helemaal volgens "het boekje" gespeeld.
"Het oude schaak is te beperkt", stelde Fischer. Door elk spel met een andere beginstelling te starten zou naar zijn mening de theorie minder belangrijk worden en het plezier en de creativiteit weer vanaf de allereerste zet in het spel terugkomen. Bovendien verandert er -behalve de beginopstelling- niets aan de regels van het schaken. Omdat er 960 beginmogelijkheden zijn wordt het spel Chess960 genoemd.
Aanvankelijk moest de schaakwereld niets hebben van Chess960. Men keek er met argwaan naar. Ruim tien jaar na de presentatie is Ches960 populair aan het worden. Er zijn steeds meer toernooien waarop het gespeeld wordt en ook ziet men een rol voor de ontwikkeling van jeugdschakers. Een van de grootste toernooien wordt jaarlijks in Mainz gehouden. Het is een evenement waar honderden schakers aan mee doen, waaronder zeker de helft van alle topschakers in de wereld. De handtekeningen onder de petitie zijn tijdens dit toernooi gezet
Nederlandse inbreng
De Nederlandse schaakwereld speelt een duidelijke rol bij de promotie van Chess960. Het voorstel tot regelwijziging is gekomen van de Nederlandse internationaal arbiter Geurt Gijssen uit Nijmegen. De handtekeningen onder de petitie zijn verzameld door twee Nederlandse topspelers die deelnamen aan het evenement in Mainz. Het zijn damesgrootmeester Bianca Muhren en grootmeester Dennis de Vreugd.
Beiden kwamen dit jaar met "het nieuwe schaken" in aanraking en waren direct erg enthousiast.
Dennis werd in mei in Amsterdam Nederlands Open Kampioen Chess960. "Dit is veel leuker dan gewoon schaken", stelde hij enthousiast na zijn overwinning. "Je hoeft je niet voor te bereiden en je kunt vanuit bijna elke beginstelling een aantrekkelijke partij spelen. Bianca Muhren na haar kennismaking met het spel: "Ik vind het verschrikkelijk leuk. Het studeren op openingszetten is toch al niet mijn favoriete hobby en met Chess960 heb je die theorie niet nodig. Ik ben van plan het veel vaker te spelen."
Schaakklok
Er is bovendien sinds het midden van dit jaar een Nederlandse schaakklok op de markt die naar willekeur een van de 960 startposities voor Chess960 kan geven. Vroeger moest dat met dobbelstenen worden gedaan. Het klokje is ontwikkeld door DGT uit Enschede, dat daarmee inspeelt op de toenemende populariteit van Chess960. Het gaat om de eerste opvouwbare klok ter wereld. Het heeft verder alle eigenschappen die een schaakklok moet hebben. Het formaat is alleen als van een Nintendo die je zo in je binnenzak steekt.
---
Noot voor de redactie -