KNHS


S(up)port for Nature handige leidraad voor evenementenorganisatoren en terreinbeheerders
13 november 2008

ERMELO (KNHS) Vandaag is op Papendal het project S(up)port voor Nature van start gegaan, waarbij de KNHS actief betrokken is. S(up)port for Nature biedt ondermeer een handige leidraad voor organisatoren van outdoor (paarden)sportevenementen. Het project omvat een gebruiksvriendelijke check waarmee organisatoren en terreinbeheerders snel inzicht kunnen krijgen in wat wel en niet kan in (kwetsbare) natuurgebieden.

Wat is S(up)port for Nature?
NOC*NSF, een viertal sportbonden waaronder de KNHS, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Federatie Particulier Grondbezit hebben afgelopen jaar hard gewerkt aan een systeem dat voor alle partijen voordelen biedt bij de organisatie van sportevenementen. De terreinbeheerder wordt hierdoor in de toekomst minder geconfronteerd met onverwachte schade en overlast. Voor de organisator van een sportevenement wordt het in één document duidelijk aan welke eisen hij/zij moet voldoen om eventueel toestemming te krijgen voor het organiseren van een sportevenement op het betreffende terrein. Naast deze voordelen verwachten de betrokken partijen dat S(up)port for Nature leidt tot meer onderling begrip bij terreinbeheerders en organisatoren van sportevenementen.

Snel weten wat wel en niet kan in kwetsbare natuur S(up)port for Nature bestaat uit een website met daarop een digitaal aanvraagformulier. Hierop staan alle facetten zoals het voorkomen van schade aan flora en fauna, het inzetten van bewegwijzering en het waarschuwen omwonenden en afschermen kwetsbare gebieden waarmee rekening moet worden gehouden bij de organisatie van een natuurvriendelijk evenement. Het mooie is dat zowel terreinbeheerders als organisatoren van sportevenementen in bos- en natuurterreinen baat hebben bij het gebruik van het systeem.

Een natuurbeheerder kan een organisator vragen om S(up)port for Nature te gebruiken, maar organisatoren kunnen het ook vrijwillig benutten. Toepassing van het systeem vormt geen garantie voor toestemming, maar toont een terreinbeheerder wel de bereidheid om het evenement met respect voor de natuur te organiseren. Als veel terreinbeheerders van het systeem gebruik gaan maken, zullen de richtlijnen voor organisatoren uniformer worden en weten beheerders en organisatoren beter van elkaar wat wel en niet wordt toegestaan. Hierbij gelden de eisen die de Flora en Faunawet en Natuurbeschermingswet als leidraad.

S(up)port for Nature is bovendien genomineerd voor de Natuurprijs 2008 van het Nationaal Groenfonds. Van de 70 ingediende projecten zijn er 10 genomineerd. De nominatie is een erkenning voor de visie en inzet van alle partijen, waar vanuit de sport de NTFU, Atletiekunie, KNWU, KNHS en NOC*NSF actief betrokken zijn.

Kijk voor meer informatie op www.supportfornature.nl