Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kamer levert forse kritiek op afbakening en uitvoering Wtcg

De Tweede Kamer heeft gisteren uitgebreid gediscussieerd over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). In het debat bleek dat alle woordvoerders de zorgen van de CG-Raad delen over de afbakening en de uitvoeringsrisicos. Tot teleurstelling van de CG-Raad kwam het kabinet nog niet met concrete voorstellen om deze problemen op te lossen.

Alle partijen wezen in het debat op de vele mensen die ten onrechte geen toeslag dreigen te krijgen. Daarbij werd meerdere keren de vraag gesteld of de nieuwe wet dan nog wel een vooruitgang betekent ten opzichte van de huidige situatie. Bussemaker erkende de onvolkomenheden. Maar ze zei dat de huidige afbakening een goed begin is en dat ze die samen met de CG-Raad verder wil verbeteren zo mogelijk op basis van de ICF-systematiek. De heer Weekers van de VVD kreeg daarbij het bange vermoeden dat de staatssecretaris de verantwoordelijkheid voor een goede afbakening op de CG-Raad wilde afschuiven. Maar Bussemaker verzekerde hem: 'Ik ben volledig verantwoordelijk.' Haar verbetervoorstellen zal ze in de loop van 2009 bekend maken.

Tijdelijke oplossing

Veel partijen verwezen in het debat ook naar de brief die de CG-Raad aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin liet de CG-Raad weten het wetsvoorstel niet aanvaardbaar te vinden wanneer er niet snel duidelijkheid komt over verbetering van de afbakening. Christen Unie en PvdA drongen in het debat aan op een tijdelijke oplossing via de bestaande fiscale regeling voor mensen die ten onrechte geen toeslagen dreigen te krijgen. Ze wezen ook op het feit dat er 50 miljoen voor verbetering van de afbakening is gereserveerd. De heer Tang van de PvdA achtte een dergelijke oplossing politiek zeer wenselijk en bovendien uitvoerbaar.

Uitvoering

Ook over de uitvoering stelde de Kamer veel kritische vragen. Voor de uitvoering van de wet moeten allerlei organisaties gegevens aanleveren. De kans op fouten daarbij is groot. Dus wezen de woordvoerders op het belang van een strakke sturing. Verder zijn er twee amendementen ingediend om de positie van de doelgroep te verbeteren. Daarin wordt geëist dat het CAK straks bij een beschikking ook een duidelijke motivering geeft: op basis van welke feiten is de toeslag wel of niet toegekend.

Koopkracht en inkomen

CDA en PvdA bedankten het kabinet voor het extra geld dat na Prinsjesdag voor de regeling ter beschikking is gesteld. Wel wezen ze erop dat paren er nog steeds behoorlijk in inkomen op achteruit gaan. Ze vroegen daarom of er geen mogelijkheid is om in de fiscale regeling een hogere drempel voor paren in te stellen. Minister Donner zei dat dit - bij gelijkblijvend budget - betekent dat de positie van alleenstaanden verslechtert.

Daarnaast herinnerde de Kamer minister Donner ook aan lopende zaken die flinke consequenties hebben voor het inkomen van chronisch zieken en gehandicapten. Zoals het hoge zak- en kleedgeld van mensen in instellingen en de stapeling van eigen bijdragen.

Onvoldragen

Vanwege de zorgen over afbakening en uitvoering drong de Kamer aan op een halfjaarlijkse rapportage over deze punten. De conclusie van SGPer Bas van der Vlies dat de wet nog onvoldragen is, was velen uit het hart gegrepen. Het debat zal over twee weken worden voortgezet na ontvangst van de schriftelijke antwoorden van het Kabinet.

(Geplaatst: 13 november 2008)

---