Gemeente 's-Hertogenbosch

13-11-2008
's-Hertogenbosch neemt deel aan Fonds voor Cultuurparticipatie MEER MENSEN LATEN MEEDOEN AAN CULTUUR

Minister Plasterk van OCW heeft als opvolger van het Actieplan Cultuurbereik het Fonds voor Cultuurparticipatie opgericht. De gemeente heeft voor haar plannen met dit fonds een aanvraag ingediend bij de minister. Het Fonds voor Cultuurparticipatie start in 2009 en heeft als doel om de actieve deelname van mensen aan cultuur te stimuleren.

Amateurkunst, Cultuureducatie en Volkscultuur
Het Actieplan Cultuurbereik (2001-2008) loopt eind 2008 af. Het Rijk gooit het over een andere boeg en zet vanaf 2009 zwaarder in op de actieve cultuurparticipatie. Het Ministerie brengt daarvoor het Fonds Cultuurparticipatie in stelling en vraagt de steden zich daarbij te concentreren op de Amateurkunst, de Cultuureducatie en de Volkscultuur.

Aansluiting zoeken in de wijken
In aansluiting op de `Cultuurnota op Hoofdlijnen' kiest het college ervoor om de actieve participatie vooral dicht bij de burger vorm te geven: in buurten en wijken. Daar bestaan interessante netwerken waar bij aangesloten kan worden: de netwerken van de Brede Bossche Scholen, van Kunstbende en Voor Talent Wordt Geklapt en van wijktafels, wijk- en bestuursraden. Ook interessante initiatieven als bijvoorbeeld de Makershuizen waarbij kunstenaars werkruimte zoeken in de wijk en daarbij de confrontatie met bewoners aangaan, bieden volop mogelijkheden.

Twee sporen
Het college zet in 2009 in op twee sporen. Aan de ene kant geeft het binnen de nieuwe opdracht van het Rijk vervolg aan wat met het Actieplan Cultuurbereik in de stad is ingezet en aan de andere kant claimt het college ruimte om in de loop van 2009 een eigen koers te varen. Een koers die is ingezet met de `Cultuurvisie op Hoofdlijnen'. Vooral het begrip Volkscultuur, dat van rijkswege ook nog onvoldoende is ingevuld, leent zich voor onze eigen aanpak. We willen dit bereiken door concrete opdrachten te benoemen en een deel van het budget flexibel te houden om in te kunnen spelen op energie, kansen en potenties die zich voordoen. De concrete opdrachten richten zich op het versterken van de bestaande faciliteiten en op aansluiting bij bestaande netwerken. Met het flexibele deel blijft de weg open voor goede ideeën en initiatieven uit het veld die zich richten op cultuurparticipatie van diegenen die dat nu nog niet doen. Ook in het kader van het Fonds Cultuurparticipatie zal een Cultureel Intendant de kar trekken. Deze aanpak is immers succesvol gebleken. In december van 2008 maakt het Rijk bekend of het Plan van Aanpak is goedgekeurd. Daarna wordt aan de gemeenteraad een voorstel voor mandatering en nadere budgetverdeling voor 2009 aangeboden.