Dufas introduceert principles voor fiduciair beheer

13/11/2008 12:09

DUFAS

Den Haag, 13 november 2008

De afgelopen jaren heeft een groeiend aantal pensioenfondsen het beheer van het fonds uit handen gegeven aan een externe beheerder. De cijfers die Bureau Bosch onlangs publiceerde waren veelzeggend: meer dan 70% van het beheer van het Nederlandse pensioenvermogen is uitbesteed, indien de 'eigen' beheerorganisaties van ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn worden meegerekend. Daarbij gaat het niet uitsluitend om het operationele vermogensbeheer, maar steeds vaker om 'fiduciair beheer', een begrip dat uit de Angelsaksische wereld stamt.

WAT IS "FIDUCIAIR BEHEER"?

"Fiduciair beheer" onderscheidt zich wezenlijk van "operationeel vermogensbeheer". Bij dat laatste gaat het alleen om het beleggen van het vermogen. Fiduciair beheer is gericht op het realiseren van beleidsmatige doelstellingen ten aanzien van het hele vermogen van het pensioenfonds. Het dagelijkse beleid is en blijft de bij wet vastgelegde verantwoordelijkheid van het pensioenfondsbestuur. De fiduciair beheerder kan zijn rol dan ook niet vervullen zonder dat hij door het pensioenfonds goed wordt geïnformeerd over de beleidsdoelstellingen van het fonds of eventuele wijzigingen die daarin worden overwogen. De fiduciair beheerder dient het pensioenfonds met raad en daad ter zijde te staan, niet alleen over het beleggen van het vermogen, maar ook bij vraagstukken over de lange termijnverplichtingen van het fonds, de dekkingsgraad, het continuïteitsplan, de ALM studie. De rol die de fiduciair beheerder heeft bij het balansmanagement van het pensioenfonds impliceert bijvoorbeeld in deze tijden van grote onrust op de financiële markten, dat de fiduciair beheerder een proactieve rol dient te spelen om het pensioenfonds te bij te staan in zaken zoals een eventuele herziening van het strategische beleggingsbeleid, het herstelplan en het risicomanagement als gevolg van de gewijzigde marktomstandigheden.

WAAROM UITBESTEDEN?

Er kunnen voor een pensioenfonds goede redenen zijn voor uitbesteding. Pensioenfondsen kunnen zich op die wijze toegang verschaffen tot de steeds professionelere en complexere kennis en technieken die zijn vereist voor het beheren van pensioenfondsen. De eisen die de Nederlandse wet aan pensioenfondsen stelt zijn met het financieel toetsingskader flink hoger geworden. Daarnaast kunnen met fiduciair beheer ook schaalvoordelen worden bereikt. Door pensioenvermogens te poolen kan een fiduciair beheerder in de markt betere beheerfees bedingen dan één afzonderlijk pensioenfonds.

WAAROM DUFAS PRINCIPLES FIDUCIAIR BEHEER?

In deze complexe omgeving zijn de eigen taken en verantwoordelijkheden van het uitbestedende pensioenfonds en de externe beheerder niet zonder meer duidelijk. DUFAS wil met deze principles een proactieve bijdrage leveren aan vorm en inhoud van het begrip 'fiduciair beheer'. Het onderscheid tussen vermogensbeheer, multi-management en fiduciair beheer wordt hiermee inzichtelijk gemaakt, opdat marktpartijen geen verkeerde verwachtingen over hun wederzijdse taken en verantwoordelijkheden kunnen hebben.

DUFAS heeft deze principles opgesteld in onderlinge consultatie met een aantal belangrijke beheerorganisaties (zie lijst hieronder) die in Nederland actief zijn én bij OPF, de brancheorganisatie van ondernemingspensioenfondsen, aangesloten pensioenfondsen. In deze 'principles' is de 'good practice' van fiduciair beheer neergelegd. Om marktpartijen een handige checklist te geven van zaken die zij zoal in de op hun specifieke relatie toegesneden overeenkomst moeten onderkennen, heeft DUFAS in samenwerking met De Brauw Blackstone Westbroek bovendien een modelovereenkomst opgesteld.

Deze "DUFAS principles fiduciair beheer" kunnen in de toekomst worden aangepast indien nieuwe inzichten of wetgeving daartoe aanleiding geven.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl