Nieuwe reeks over de achtergronden van tradities
13/11/2008 11:45
Nederlands Centrum voor Volkscultuur
Nieuwe reeks over de achtergronden van tradities
Tradities iedereen heeft ze, maar er is eigenlijk maar weinig bekend over de achtergronden ervan. Wie wil weten waarom wij de dingen doen zoals we doen, vindt de antwoorden terug in de reeks het Alledaagse leven. Tradities & trends in Nederland.
De eerste twee delen van de nieuwe reeks werden op 1 november in voormalig sanatorium Zonnestraal door directeur W.J.G.M. Waanders aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Beatrix. het Alledaagse leven verschijnt in het kader van het Jaar van de Tradities, een themajaar waaraan honderden verenigingen en musea deelnemen.
In het eerste deel staat de Nederlandse identiteit centraal. Nederland is veel méér dan de veelgehoorde stereotypen gezelligheid, open gordijnen en oranjegekte. Wat Nederland dan wel behelst wordt in dit deel uit de doeken gedaan. Daartoe gaat de auteur terug naar het ontstaan van het moderne Nederland in de 17de eeuw. Hij beschrijft niet alleen de groeiende eenwording van het land, maar ook de regionale en lokale eigenheid.
Het tweede deel gaat over Sinterklaas. Wie was deze heilige uit het Turkse Myra precies? En hoe kon hij uitgroeien tot de belangrijkste Nederlandse traditie? Behalve een antwoord op die vragen, geeft de auteur ook duidelijkheid over de verschillende verschijningsvormen van de Sint: met en zonder kruis op zijn mijter en met en zonder Zwarte Piet met roe.
http://www.hetalledaagseleven.nl