Ingezonden persbericht


MINISTER PLASTERK EN STAATSSECRETARIS HEEMSKERK INSTALLEREN COMMISSIE MONITORING TALENT NAAR DE TOP

Toezicht op naleven afspraken om meer vrouwen in topfuncties te benoemen

Den Haag, 13 november 2008 - Minister Plasterk (OCW en portefeuille emancipatie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) installeerden vandaag de Commissie Monitoring Talent naar de Top. De Commissie ziet erop toe dat ondertekenaars van het Charter Talent naar de Top hun toezegging nakomen om daadwerkelijk meer vrouwen te laten doorstromen naar topposities. Voorzitter van de Commissie is Aad Veenman, tot eind 2008 president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen.

"Met deze installatie van de Commissie is een mooie stap gemaakt om daadwerkelijk, en op stimulerende en enthousiasmerende wijze, de gemaakte afspraken in het Charter Talent naar de Top te monitoren en te begeleiden " aldus voorzitter Aad Veenman.

De Commissie is ingesteld voor een periode van drie jaar op verzoek van de Taskforce Talent naar de Top. Deze Taskforce, onder voorzitterschap van Sybilla M. Dekker, is verantwoordelijk voor de borging en bewaking van het Charter Talent naar de Top*.

Bij de lancering van het Charter Talent naar de Top op 28 mei is afgesproken dat de ondertekenaars eind 2008 hun intenties om meer vrouwen naar en in de top te krijgen, hebben vastgelegd in harde doelstellingen. Zij formuleren gelijktijdig een strategie om deze doelen te realiseren en voeren een nulmeting uit om de startsituatie vast te leggen. De Commissie Monitoring Talent naar de Top beoordeelt van 2009 tot en met 2011 jaarlijks de resultaten van deelnemende organisaties en rapporteert over de voortgang. De resultaten en geboekte voortgang worden publiek bekendgemaakt. Zo kunnen de organisaties die deelnemen aan het Charter zich intern en extern positief onderscheiden als aantrekkelijke werkgever.

Staatssecretaris Heemskerk (EZ) ondersteunt het initiatief van harte: "We hebben alle talenten nodig in Nederland en helaas is de top van het Nederlandse bedrijfsleven nog te eenzijdig samengesteld. Ik geloof oprecht, dat grotere diversiteit - en dus ook meer vrouwen in de top - Nederland innovatiever en daardoor concurrerender maakt."

De Commissie monitort de resultaten van ondertekenaars op basis van de door hen zelf gekozen targets. Ondertekenaars hebben de gelegenheid om, op basis van het 'pas toe of leg uit'-principe, aan te geven waarom targets wel of niet zijn gehaald. De Commissie heeft ook de bevoegdheid deelnemers van het Charter uit te sluiten als zij zich bij herhaling niet houden aan de afspraken van het Charter.

Samenstelling Commissie
De Commissie Monitoring Talent naar de Top bestaat uit: Aad Veenman (voorzitter), tot eind 2008 president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen; Marieke Bax, initiatiefneemster TopBrainstorm, adviseur Corporate Governance en voormalig hoofd M&A Sara Lee Corporation; Muriel Arts, voormalig directeur Marketing Consumentenmarkt KPN en voorzitter NIMA; Ben van der Veer RA, voormalig voorzitter raad van bestuur KPMG; Ingrid Doerga, chief executive auditor APG en Wim Kuijken, secretaris-generaal Ministerie van Verkeer en Waterstaat en voorzitter van het Overleg van secretarissen-generaal. De voorzitter en de leden van de Commissie zijn op persoonlijke titel benoemd en functioneren zonder last of ruggespraak.

Tool Monitoring Talent
De ondertekenaars leveren hun resultaten aan via de Tool Monitoring Talent, een instrument dat de Commissie ontwikkelde in samenwerking met stichting TopBrainstorm. TopBrainstorm voert het secretariaat van de Commissie, faciliteert ondertekenaars bij de implementatie van het Charter en is de spil tussen (nieuwe) ondertekenaars en verschillende spelers op het gebied van diversiteit. De tool is publiek beschikbaar via de website www.talentnaardetop.nl.

Focus op vrouwen naar de top
Vergeleken met het buitenland loopt Nederland achter als het gaat om het vervullen van leidinggevende functies door vrouwen op bestuursniveau en de managementlagen daaronder. Die achterstand is de reden geweest om in mei 2007 het initiatief TopBrainstorm te starten. Hierin werken overheid, bedrijfsleven en vrouwen samen om meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen en te behouden.

TopBrainstorm ontwikkelde het Charter Talent naar de Top, dat nu al is ondertekend door 47 organisaties (die gezamenlijk ruim 400.000 werknemers vertegenwoordigen). Met de ondertekening committeert een organisatie zich aan het bevorderen van de doorstroming van vrouwen naar de top. Het uitgangspunt daarbij is dat iedere organisatie uniek is en vanuit een eigen situatie werkt aan diversiteit m/v. Zo zullen ondertekenaars hun concrete doelstellingen afstemmen op de specifieke omstandigheden binnen hun organisatie en/of kunnen zij het bestaande diversiteitsbeleid continueren en onderbrengen in het Charter.


* De Taskforce Talent naar de Top bestaat uit vertegenwoordigers van de SER, FNV, VNO-NCW, het Ministerie van EZ, het Ministerie van OCW en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, te weten PricewaterhouseCoopers, McKinsey & Company en Royal Haskoning.



Ingezonden persbericht