FNV


13-11-2008

Eindelijk cao nieuwe postbedrijven

Gisteravond is FNV Bondgenoten een sectorale cao met de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail overeengekomen. In de cao is afgesproken dat binnen 3,5 jaar na liberalisering van de postmarkt tachtig procent van de postbezorgers zal werken op basis van een arbeidsovereenkomst.

Nu nog werken zo'n 27.000 postbezorgers bij Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP, een onderdeel van TNT, op basis van een zogeheten overeenkomst van opdracht (OVO). Daardoor hebben zij niet de rechtsbescherming die een gewone werknemer heeft. Ook verdienen zij veelal minder dan het minimumloon, zo blijkt uit een dit voorjaar gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Algemeen verbindend verklaring De cao-partijen vragen zo spoedig mogelijk een algemeen verbindend verklaring van de cao aan om er voor te zorgen dat ieder nieuw postbedrijf in Nederland zich aan de gemaakte afspraken moet houden.

Les trekken "We zijn blij dat we nu eindelijk een bodem gelegd hebben als het gaat om de arbeidsvoorwaarden op de postmarkt", zegt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. "De liberalisering van de postmarkt is nu halverwege. De les die hieruit getrokken kan worden is, dat marktwerkings- en liberaliseringstrajecten niet kunnen worden ingezet zonder sociale randvoorwaarden. Daar is de politiek, zowel op Europees als nationaal niveau, de afgelopen jaren tekort geschoten."

Postwet "Als we de arbeidsvoorwaarden in de sterk op prijs concurrerende postmarkt ook de komende jaren fatsoenlijk willen regelen is er een stok achter de deur nodig. Kabinet en parlement moeten daarom in de Postwet opnemen dat wanneer bedrijven zich niet houden aan de toezegging om met normale arbeidscontracten en arbeidsvoorwaarden te werken, de overheid ze alsnog daartoe kan verplichten", aldus Van der Kolk.

Eerste stap De nieuwe cao moet de komende jaren veel beter worden volgens FNV Bondgenoten. Van der Kolk: "Maar, we hebben nu een eerste stap gezet met deze cao en met de afspraak dat OVO's vervangen worden door arbeidsovereenkomsten van een zo groot mogelijke omvang. Begin 2007 legden wij nog de eis bij de Kamer neer dat zij via wetgeving moest zorgen voor arbeidsovereenkomsten met een ingroeimodel. Dat er nu in overleg met de bedrijven een cao ligt betekent dat we een stap verder zijn en dat is winst. Zeker als je ziet waar we vandaan gekomen zijn."

Ingroeimodel Hoe snel de vervanging van OVO's door arbeidscontracten gaat, bepaalt een ingroeimodel. Daar worden de komende maanden afspraken over gemaakt. De cao-partijen laten zich daarbij adviseren door een externe deskundige.