Gemeente Binnenmaas

De begroting: plannen voor 2009

Op donderdag 13 november vindt in de gemeenteraad de slotbehandeling plaats van wat één van de belangrijkste stukken van het jaar is: de programmabegroting download . Ter discussie staan de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde plannen voor het jaar 2009 en de wijze waarop deze worden betaald. Omdat er meestal meer wensen zijn dan geld en omdat de meningen over de besteding van het geld vaak uiteenlopen, moeten er keuzes worden gemaakt.
Bij het maken van die keuzes nemen de politieke voorkeuren van de fracties in de gemeenteraad een belangrijke plaats in. Vandaar dat het debat over de begroting voor de raad een belangrijk moment is. De fracties grijpen de gelegenheid aan om het hele gemeentelijke beleid tegen het licht te houden in hun algemene politieke beschouwingen en zo nodig trachten ze de plannen van B&W in hun richting bij te stellen.

Behandeling in de gemeenteraad 13 november

Hoe de discussie in de raad ook zal verlopen en wat voor besluiten er ook genomen worden, één ding is zeker: u krijgt er als inwoner van Binnenmaas mee te maken. U kunt de discussie volgen vanaf de publieke tribune in de raadzaal, want alle vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar, ook die van donderdag 13 november. De vergadering begint om 16.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. Wie zijn of haar mening over de programmabegroting aan de raadsleden kenbaar wil maken, kan gebruik maken van het inspreekrecht. Insprekers moeten zich wel voor aanvang van de vergadering melden bij de griffier (telefonisch of via e-mail griffie@binnenmaas.nl).

Agenda begrotingsvergadering

De begrotingsvergadering begint op donderdag 13 november om 16.30 uur (let op: afwijkend tijdstip) in de raadzaal van het gemeentehuis in Maasdam. De agenda ziet er als volgt uit:


1. Opening

2. Spreekrecht burgers

3. Programmabegroting 2009

- 16.30 uur: algemene beschouwingen (de maximale spreektijd per fractie
is 10 minuten);

- 17.45 uur: schorsing van de vergadering;
- 19.00 uur: beantwoording college van burgemeester en wethouders in eerste termijn.
Aansluitend:

- reactie raadsfracties in tweede termijn;
- reactie college van burgemeester en wethouders in tweede termijn;

- stemming over eventuele amendementen;
- vaststellen programmabegroting;

- stemming over eventuele moties.

4. Sluiting.

Begroting inzien

De Programmabegroting 2009 ligt tijdens de openingstijden (ma., wo., do. en vr. van 9.00 tot 13.00 uur en di. van 8.00 tot 20.00 uur) ter inzage in het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. Ook is de begroting hier digitaal te raadplegen download .

Algemene financiële positie

Binnenmaas presenteert een sluitende (meerjaren)begroting. De gemeente staat er dus, kredietcrisis of niet, op dit moment financieel goed voor. Dat wordt deels veroorzaakt door een flinke meevaller. De gemeente Binnenmaas krijgt een hogere uitkering uit het Gemeentefonds dan waar op was gerekend. De OZB (onroerende zaak belasting) wordt dan ook alleen met het inflatiepercentage (3%) verhoogd.

In de begroting 2009 zijn investeringen opgenomen op het gebied van onderwijshuisvesting en het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. De reservepositie is aanvaardbaar met ruimte om investeringen te doen op de speerpunten uit het collegeprogramma (het regeerakkoord van deze raadsperiode) en in het bijzonder op het gebied van vitale kernen.

In de algemene reserve is 4.300.000,-- vrij besteedbaar. Dit bedrag kan worden ingezet voor de kosten van onderwijshuisvesting en voor de kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte (inhaalslag onderhoud en vervanging). Voor de uitvoering van de reconstructie van de Boonsweg in Heinenoord is 500.000,-- geblokkeerd.

In de Kadernota die op 17 juli van dit jaar werd behandeld, werd nog voorgesteld om te bezuinigen op de schoolbegeleidingsdienst, het godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs. Deze bezuinigingen zijn geschrapt.

Lokale lastendruk

Het totaalbeeld voor de lokale lasten, ofwel wat een gemiddeld gezin in Binnenmaas kwijt is, wordt bepaald door de onroerende zaakbelasting (OZB) voor woningen, de afvalstoffenheffing en rioolrechten. Uitgaande van een denkbeeldige woning van 225.000,-- komt de lastendruk in Binnenmaas in 2009 uit op 575,-- per woning. In Nederland ligt het gemiddelde op 629,--. Binnenmaas zit dus onder het landelijk gemiddelde.

De OZB wordt niet meer uitgedrukt in een bedrag per 2.500,-- WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken), maar vanaf 2009 in een heffingspercentage dat direct over de WOZ-waarde wordt geheven. Voor eigenaren van een woning betekent dit dat zij in 2009 0,0748% over de WOZ-waarde moeten betalen (dit was in 2008 1,88 per 2.500,--, wat neerkomt op 0,0752%). Het tarief is verlaagd, omdat de WOZ-waarden voor woningen voor 2009 met 3% is gestegen.

Overzicht belangrijkste belastingen en tarieven

Regionale samenwerking

In 2009 zal vanuit Binnenmaas weer stevig worden ingezet op de samenwerking in de Hoeksche Waard. Burgemeester André Borgdorff is, als burgemeester van de grootste gemeente in de Hoeksche Waard, voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard (CHW). Er zijn dit jaar knopen doorgehakt op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling van het eiland, de Structuurvisie is vastgesteld. In de komende periode wordt Hoeksche Waard-breed verder gepraat over hoe de samenwerking tussen de vijf gemeenten op het eiland in de toekomst verder kan worden vorm gegeven.

Ook op andere beleidsterreinen wordt veel samengewerkt tussen de vijf gemeenten. Bijvoorbeeld op het gebied van de Wmo, met de gezamenlijke aanbesteding van de hulp bij het huishouden. Maar ook bij het leerlingenvervoer en de jeugdzorg. En niet te vergeten de digitale dienstverlening. Binnenmaas zal een slag slaan met het verder uitbouwen van de digitale dienstverlening. Straks hoeven inwoners bijvoorbeeld de deur niet meer uit om een aanvraag voor een vergunning in te dienen bij de gemeente. Op het gebied van informatisering wordt ook samengewerkt. Zo is gemeente Korendijk inmiddels aangesloten op het digitale netwerk van Binnenmaas en binnenkort volgt de gemeente Cromstrijen.

Cultureel erfgoed

Een ander regionaal succes is de doorstart van het Streekmuseum in Heinenoord. Binnenmaas heeft de boerderij Oost-Leeuwenstein overgedragen aan het museum. De woningcorporaties dragen zorg voor de restauratie en de andere Hoeksche Waardse gemeenten doen een duit in het zakje door geld beschikbaar te stellen voor de noodzakelijke investeringen in het Hof van Assendelft. Hiermee is de toekomst van het Streekmuseum, waar bezoekers kunnen kennisnemen van het cultuurhistorische verleden van de Hoeksche Waard, weer verzekerd.

Het Streekmuseum heeft weer toekomst, maar er is ook aandacht voor ander cultureel erfgoed. Nog dit jaar verschijnt er een ontwerpnota over het cultureel erfgoed in Binnenmaas. Hierin uiteraard aandacht voor de molens. Maar ook is er de ambitie om een lijst te maken van de gemeentelijke monumenten in de hele gemeente. Van de voormalige gemeente s-Gravendeel bestaat al een dergelijke lijst, maar nu moeten ook de andere dorpen onder de loep worden genomen.

Vitale kernen

Vitale kernen is één van de belangrijkste projecten. Binnenmaas telt zes kernen. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat die kernen alle zes vitaal blijven, zodat de inwoners tevreden zijn met de voorzieningen en er graag blijven wonen. Die voorzieningen zijn bijvoorbeeld scholen, sportvoorzieningen, winkels, kinderopvang, bibliotheken, ouderenhuisvesting, gezondheidszorg, culturele centra en dat soort zaken. Maar vitaliteit is natuurlijk meer dan gestapelde stenen. Vitaliteit is ook samen dingen doen, mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk dingen organiseren. Over wat een vitale kern is en wat een kern/dorp nodig heeft om vitaal te zijn en te blijven gaat de gemeente in de komende periode de discussie aan met burgers en het maatschappelijk middenveld. In samenhang hiermee wordt bekeken welke gevolgen dit heeft voor de accommodaties in de kernen.

Voor de accommodaties in Westmaas en Mijnsheerenland is in 2007 de discussienota Vitale Kernen gemaakt. De discussie loopt dit jaar door en halverwege 2009 zal de raad een aantal belangrijke uitgangspunten bepalen.

Wijk van je Leven Puttershoek

De ontwikkeling van de Wijk van je Leven in Puttershoek gaat gestaag door. In 2009 wordt de eerste fase, met de gebouwen van Trivalent, Sabina van Egmont, Filadelfia, de kinderopvang en de (zorg)woningen, opgeleverd en in gebruik genomen. Er wordt onderzocht hoe de volgende fasen vorm gegeven kunnen worden. In feite is de Wijk van je Leven al een proeftuin voor hoe een kern vitaal kan worden en blijven. De toekomstige bewoners zijn al betrokken bij de bouw en gezorgd wordt voor ontmoetingsplekken voor jong en oud, voor mensen met en zonder beperking.

Wonen, Welzijn, Zorg

Ook in Heinenoord wordt voortvarend gewerkt aan de realisatie van een WWZ-complex (Wonen, Welzijn, Zorg). Nog dit jaar wordt begonnen met de bouw van het woonzorgcomplex met 7 verzorgingsplaatsen voor dementerenden, 10 plaatsen voor dagopvang, 3 plaatsen voor tijdelijke opvang, 16 huurappartementen en winkelruimten.
In Mijnsheerenland komt een tijdelijke woonzorgvoorziening in de Hofwijk. Dit is echter een voorziening voor in principe maximaal zeven jaar. In samenhang met het centrumplan Mijnsheerenland wordt gekeken naar een definitieve plek voor een WWZ-complex in Mijnsheerenland. Ook hier ligt weer een duidelijke relatie met het behoud van een vitale en leefbare kern.

Woningbouw

Recentelijk is door de gemeenteraad van Binnenmaas een besluit genomen over de woningbouwplannen op het voormalige terrein van Lokatex en de gemeentewerf in Maasdam en de Beneden Nieuwstraat in Westmaas. Het woningbouwplan Oosteinde in Heinenoord krijgt binnenkort ook vorm, de huizen in de eerste fase van dit nieuwbouwplan zijn al verkocht.

Openbare ruimte

Er zijn beheerplannen gemaakt voor de openbare ruimte. De gemeenteraad gaat nog dit jaar een besluit nemen over die plannen. Er is extra geld beschikbaar om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook is er
500.000,-- beschikbaar om ieder jaar extra te besteden aan het onderhoud. De gemeenteraad moet nog wel een keuze maken waar dit geld precies aan wordt besteed (wegen, verlichting, groen).

Voor het vervangen en onderhouden van openbare verlichting is extra geld nodig, net als voor beschoeiingen en bruggen. Ook de bomen krijgen extra aandacht en onderhoud. Daarnaast worden er 100 bomen herplant die hebben moeten wijken voor de aanleg van de nieuwe jachthaven in Mijnsheerenland. Verder zal ook in de dorpen gezocht worden naar plekken voor speelvoorzieningen, trapveldjes, basketbalveldjes of skateparkjes, vooral voor de wat oudere jeugd vanaf 12 jaar.

Ondernemen in Binnenmaas

De ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein is in volle gang. De bestemmingsplanprocedure loopt. Ook voor de inpassing en aansluiting worden plannen gemaakt. Zo is er geld gereserveerd voor de aanpassingen die voor de langere termijn aan de Boonsweg in Heinenoord noodzakelijk zijn. De Boonsweg vormt immers een belangrijke ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein.

Ook zijn er voorbereidingen aan de gang om een Ondernemers Centrum Hoeksche Waard (OCHW) op te zetten. Dit is een initiatief van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Ondernemingen in de Hoeksche Waard moeten bij dit centrale punt terecht kunnen voor alle zaken waarbij de overheid een rol speelt.

gemeentehuis
Sportlaan 22

3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455

3299 ZH Maasdam

telefoon

078 - 676 44 33

fax

078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl