Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Waterschappen leidend in opvang van gevolgen klimaatverandering

Zaandam, 13 november 2008 - Waterschappen moeten vergaande bevoegdheden krijgen als het gaat om het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering. Dat vindt een ruime meerderheid van de milieubewuste Noord-Hollanders. Dit blijkt uit een enquête onder ruim 350 Noord-Hollandse panelleden van de Milieufederatie Noord-Holland. De stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen vallen 14 en 15 november bij de mensen in de bus. De Milieufederatie Noord-Holland steunt Water Natuurlijk, een partij die de klimaatverandering uitermate serieus neemt, en roept iedereen op om te gaan stemmen.

De enquête is uitgezet in heel Nederland onder ruim 3000 panelleden. Aanleiding voor de enquête zijn de komende waterschapsverkiezingen. In Noord-Holland vindt meer dan 90% van de ondervraagden het een belangrijke taak van het waterschap om te zorgen voor voldoende ruimte voor water (landelijk ruim 85%). Zij zien de waterschappen zelfs als de belangrijkste schakel als het gaat om het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Een ruime meerderheid van 60% van zowel de Noord-Hollanders als de Nederlanders vindt daarom dat waterschappen meer bevoegdheden moeten krijgen om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.

Als het gaat om de bescherming van Noord-Holland tegen het opkomende water mogen waterschappen ver gaan in hun bevoegdheden, vinden de panelleden. Zo mogen onbewoonde polders als het nodig is onder water worden gezet. Bouwen mag dan ook alleen op plekken waar geen risico bestaat voor wateroverlast. Waterschappen worden ook gezien als de belangrijkste schakel als het gaat om voldoende schoon water voor natuur en recreatie. Ook op dit vlak moeten zij volgens de respondenten meer verantwoordelijkheden krijgen.

Hoge opkomst
Uit de peiling blijkt verder dat milieubewuste Noord-Hollanders goede stemmers zijn. Liefst 70% van de panelleden is van plan om tussen 13 en 25 november te gaan stemmen. Dit hoge opkomstpercentage is opmerkelijk omdat de waterschapsverkiezingen niet erg leven bij de bevolking. De meeste respondenten (ruim 80%) vinden het erg belangrijk dat een partij als Water Natuurlijk, die opkomt voor de belangen van natuur en recreatie, aan de waterschapsverkiezingen meedoet. Samen met andere natuur- en recreatieorganisaties steunt de Milieufederatie Noord-Holland tijdens de verkiezingen de lijsten van Water Natuurlijk.

Kosten natuur
De waterschappen moeten bij hun werkzaamheden wel meer rekening houden met de belangen van natuur en landschap, aldus de respondenten. Zo moet er bij het aanleggen en verbeteren van dijken meer rekening worden gehouden met de kwaliteit van natuur en landschap en dat mag ook best wat kosten. Ook een goed waterpeil voor natuur en landschap vindt men belangrijk en sloten zijn er niet alleen voor het afvoeren van overtollig water, maar ook voor planten en dieren.

De enquête werd gehouden via De Groene Peiler. Dit is een landelijk online natuur- en milieupanel waar burgers hun mening kunnen geven over natuur- en milieuvraagstukken in Nederland en in hun directe omgeving. De Provinciale Milieufederaties riepen het panel in het leven om beter zicht te krijgen op wat burgers belangrijk vinden op het gebied van natuur en milieu.

Noot voor de redactie /