Ingezonden persbericht
Persbericht
Brussel, 13 november 2008
Detailhandel gealarmeerd door voorstel EU-regels energie efficiency gebouwen
De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gepresenteerd waardoor voortaan alle winkels onder de Europese regels voor energie-efficiency zouden gaan vallen. Vooral winkeliers die hun gebouw huren dreigen op te gaan draaien voor verplichte investeringen in energiebesparing die, gezien de verbetering van het vastgoed, voor rekening van de verhuurder behoren te komen.
Eurocommissaris voor energie, Andris Piebalgs, heeft vandaag voorgesteld om de reikwijdte van de Europese richtlijn voor energie-efficiency van 2003 aanzienlijk te vergroten. De huidige richtlijn stelt minimumverplichtingen voor de energie-efficiency van een gebouw en daarin opgenomen installaties voor onder meer verwarming en warm watervoorziening. Zij is alleen van toepassing op nieuwe gebouwen en bestaande grote gebouwen met een vloeroppervlak van meer dan 1000 m2 die een majeure renovatie moeten ondergaan. De Commissie heeft vandaag voorgesteld om alle gebouwen vanaf 2012 onder de richtlijn te brengen.
Concreet kan dit tot gevolg hebben dat alle 117.045 verkooppunten in de Nederlandse detailhandel onder de nieuwe richtlijn komen. Op dit moment valt slechts een kleine vijf procent van de winkels (vloeroppervlak meer dan 1000 m2) onder de huidige richtlijn.
Het vandaag gepresenteerde richtlijnvoorstel kan bizarre gevolgen hebben. Veel winkeliers huren kale winkelruimte. Bij ingrijpende renovatie van deze winkelruimte dreigt door het vandaag gepresenteerde voorstel ook door de winkeliers geïnvesteerd te moeten worden in zaken als extra isolerende beglazing in de gevels van het gebouw en isolatie van het dak. Maar dit soort investeringen moeten omdat ze het vastgoed verbeteren voor de verantwoordelijkheid komen van de verhuurder/eigenaar van het gebouw.
Het Platform Detailhandel Nederland, vertegenwoordiger van alle Nederlandse winkeliers, doet een dringend beroep op het Europees Parlement en de Raad van Lidstaten het richtlijnvoorstel zo te amenderen dat winkeliers die winkelruimte huren geen rekeningen krijgen gepresenteerd die de verhuurder hoort te betalen.
Een ander belangrijk kritiekpunt is de gekozen definitie van majeure renovatie. Deze brengt bij ingrijpende verbouwingen al heel snel oude winkelgebouwen in achterstandswijken onder de richtlijn. Weliswaar is ongetwijfeld bij dit soort gebouwen er dikwijls nog een slag te maken in energiezuinigheid van gebouw en installaties. Maar opgepast moet worden dat er geen averechts effect wordt bereikt. Namelijk dat renovaties worden uitgesteld of zelfs geheel achterwege blijven. Dit omdat wordt aangehikt tegen de hoge investeringskosten om aan de minimumverplichtingen voor energie-efficiency te voldoen, met als gevolg verpaupering van winkels.
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.
Ingezonden persbericht