Ingezonden persbericht


Woensdag 12 november 2008
22.53-23.27 uur op Nederland 2

Profiel Willem Oltmans (1925-2004)
De man van 8 miljoen door Maud Keus

Op 12 mei 2000 won een onafhankelijk journalist een 40 jaar lang slepend conflict met de Staat der Nederlanden. Hij ontving daarbij een schadevergoeding van 8 miljoen gulden. Op die dag van zijn triomf wist heel Nederland in één klap wie Willem Oltmans was.

Het begon allemaal in 1956, toen oud-minister van Buitenlandse Zaken, en later staatssecretaris van de NAVO, mr. Joseph Luns het absoluut niet kon waarderen dat Willem Oltmans zijn steun betuigde aan de Indonesische president Soekarno in de kwestie Nieuw Guinea. Die affaire vormde het begin van een lange reeks beschuldigingen aan het adres van de journalist, waardoor het hem vrijwel onmogelijk werd gemaakt zijn werk uit te oefenen.

Als kind van zeer welgestelde ouders had hij een goede opvoeding genoten, maar hij had nooit leren buigen. Wel leren vechten, en dat heeft hij 40 jaar gedaan. In Luns' kielzog volgden alle latere ministers van Buitenlandse Zaken diens voorbeeld in het zwart maken van Oltmans. Of zoals hij zelf niet naliet te benadrukken: in character assassination. Voor hem was de maat vol toen hij in 1992 uit Zuid-Afrika werd gezet. Hij was gedwongen zijn hele hebben en houden inclusief zijn vleugel te verkopen en in Nederland van een bijstands- uitkering rond te komen. Het proces dat hij begon tegen de Staat der Nederlanden duurde uiteindelijk 8 jaar. "Voor mijn part betalen ze me nooit, maar ik zal nooit buigen voor smeerlappen. En dat zijn ze." zei hij tegen een verbouwereerde Inge Diepman in "Het Zwarte Schaap".

Vriend én vijand haalden opgelucht adem toen het gevecht voorbij was. Eindelijk geen boze brieven en faxen meer, geen onwelkome telefoontjes, geen scheldkanonnades. En ook aan de armoede was van het ene moment op het andere een eind gekomen; minister Van Aartsen ging akkoord met een schadevergoeding van 8 miljoen gulden. Vanaf dat moment kon Oltmans al zijn tijd besteden aan de voltooiing van zijn "Memoires", die uiteindelijk uit 76 boekdelen zouden bestaan.

Willem Oltmans ­ De man van 8 miljoen is een uit archiefmateriaal opgebouwd portret van een man die nooit had leren buigen en daar na 40 jaar strijd de vruchten van plukte. Regie: Maud Keus

Uitgeverij Papieren Tijger
Postbus 2599
4800 CN Breda
www.papierentijger.org

---- --