Waterschap Brabantse Delta


Langstraat

Waterschap Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant organiseren informatieavonden

Waterschap Brabantse Delta en de Provincie Noord-Brabant organiseren op maandag 10 en woensdag 12 november twee informatieavonden over de Westelijke Langstraat. De voortgang en belang van de plannen om de natuur in de Westelijke Langstraat te versterken staan dan centraal. De eerste avond vindt plaats in Zidewinde te Sprang-Capelle, de tweede avond in Den Bolder te Waspik. Beide avonden starten om 20.00 uur.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de Westelijke Langstraat. De bijeenkomst op 10 november richt met name op de ontwikkelingen in het oostelijk deel van de Westelijke Langstraat, ofwel het gebied nabij Waalwijk en Sprang-Capelle. Op woensdag 12 november ligt het accent op de Waspikzijde van de Westelijke Langstraat. Naast presentaties van het waterschap, Dienst Landelijk Gebied en de Provincie is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Toekomstige inrichting Westelijke Langstraat
Op beide avonden licht het waterschap de geplande inrichting van het gebied toe en de mogelijkheden om als bewoner of belanghebbende hierover mee te praten. De belangrijkste uitdaging voor het waterschap is om de nu kwetsbare natuur weer optimaal te laten profiteren van schoon kalkrijk grondwater. Het nu nog globale plan dat het waterschap heeft opgesteld laat ook zien waar het karakterische landschap met langgerekte percelen weer zichtbaarder kan worden en hoe de natuurgebieden toegankelijker kunnen worden voor recreanten. De Dienst Landelijk Gebied vertelt aansluitend hoe de grondverwerving verloopt om de plannen te kunnen realiseren en welke mogelijkheden agrariërs hebben voor particulier natuurbeheer.

Behoud van natuurwaarden
Met het aanwijzen van een groot deel van de Westelijke Langstraat als Natura 2000 gebied, heeft de Europese Unie de bijzondere natuurwaarde van de Westelijke Langstraat extra onderstreept. Tijdens de avond informeert de Provincie bezoekers hoe het Beheerplan Natura 2000 van dit unieke gebied eruit komt te zien. Ook wordt de procedure toegelicht om te komen tot een Milieueffectrapportage. Het publiek krijgt antwoord op vragen als: Hoe worden effecten voor het milieu getoetst en hoe worden inspraakmomenten geregeld?

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Westelijke Langstraat maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel revitalisering genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de gebiedscommissie Wijde Biesbosch.

Zie