Eprom beloningsmonitor: bruto loon stijgt 0,6% in derde kwartaal 2008
DEN HAAG, 20081112 -- Het gemiddelde brutoloon is in het derde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. De groei ligt een half procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2008. In het najaar van 2008, waarin de economische crisis voelbaar wordt, blijft de behoefte aan strategisch personeelsmanagement en financieel economisch strategisch management. In toenemende mate signaleren wij beroepen met een dalend gemiddeld brutoloon, waaronder algemeen management, bedrijfsvoorziening, huishoudelijke dienstverlening en productontwikkeling.
Eprom organisatie adviseurs publiceert elk kwartaal een beloningsmonitor, waarin de top 3 van stijgers en dalers binnen de door Eprom verschillende gedefinieerde beroepscategorieën wordt aangegeven. De top 3 wordt aangevuld met verklaringen van de beloningsontwikkelingen.
Stijgers en Dalers derde kwartaal 2008 ten opzichte van het 2e kwartaal van 2008:
Stijgers: Categorie Stijging in % Kwaliteit, arbo & milieu 4,9 Personeelsmanagement 3,8 Informatie- en communicatietechnologie 2,0 Dalers: Categorie Stijging in % Techniek -0,8 Algemeen management en ondersteuning -0,1
Deze cijfers blijken uit het continue marktonderzoek van Eprom organisatie adviseurs op basis van data uit de Eprom loonindex (www.loonindex.nl). Ten behoeve van deze beloningsmonitor zijn 9.631 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 3e kwartaal van 2008 vergeleken met 8.192 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 2e kwartaal van 2008.
Behoefte aan strategisch stafmedewerkers boven algemeen management
In de categorieën informatie- en communicatietechnologie, personeelsmanagement, communicatie en financieel strategisch management hebben wij een hernieuwde stijging waargenomen van resp. 2,1%, 3,8%, 1,5% en 4,8% in het 3e kwartaal. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt ons het volgende op.
"In het 3e kwartaal blijft een grote behoefte bestaan aan strategisch ICT, HRM en financieel management", aldus beloningsadviseur Loes de Cock. Dit lijkt een logisch gevolg van de huidige arbeidsmarkt en de kredietcrisis. Cruciaal voor organisaties is visie ten aanzien van de toegevoegde waarde van de organisatie in de arbeidsmarkt, wat ervoor zorgt dat de organisatie gezond blijft in moeilijker tijden. Kwaliteit in communicatie, personeel, financiën en ICT is hiertoe een voorwaarde.
Opvallend is dat de categorie algemeen management achterblijft op de strategische staf. Het lijkt erop dat de moeilijker economische tijden leiden tot het schrappen van tussenliggende managementlagen. En dat een gezonde organisatie zich kenmerkt door `kortere lijnen'.
Schaarste in de ICT branche is nog niet weggeëbd
De ICT gerelateerde beroepen laten in het 3e kwartaal wederom een stijging zien van 2,0%. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt ons het volgende op.
In nagenoeg de hele sector zitten de salarissen in de lift, de groei is echter afgenomen. Dit geldt voor de ICT strategen, de systeemontwikkelaars en de ICT beheerders, met resp. 2,1%, 4,2%, 0,4%. Hoelang zet deze trend zich nog door?
Overige trends najaar 2008
Wat verder nog opvalt zijn dat de vastgoed- en horecabranche het hardst zijn getroffen door de kredietcrisis en de huidige economische tijd. Direct gevolgd door de handel, de financiële sector en de ideële dienstensector.
Vooralsnog blijven de overheid, onderwijs, zakelijke dienstverlening en industrie uit een lastige(r) vaarwater.
Wat zal de nabije toekomst brengen? We houden het in de gaten.
Sterke regio's
In relatie tot de trends in het najaar van 2008 is het interessant om naar de volgende door ons waargenomen regionale bewegingen te kijken. Met name in de provincies Drenthe en Noord-Holland, gevolgd door Limburg, Groningen en Noord Brabant, nemen wij een positieve beweging waar in het 3e kwartaal van 2008. In deze provincies is er blijkbaar veel vraag naar communicatie, ICT, HRM en financieel strategisch experts.
Provincie groei van gemiddelde beloning eerste kwartaal 2008 Drenthe 8,4 Noord-Holland 3,2 Limburg 3,1 Groningen 2,9 Noord-Brabant 0,6 Utrecht 0,0 Flevoland -0,6 Overijssel -0,7 Friesland -1,5 Zuid-Holland -1,9 Gelderland -2,2 Zeeland -2,7Bron: www.loonindex.nl
Eprom organisatie adviseurs
Wij zijn als organisatie adviseurs gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten wij ons op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie. Wij bestaan sinds 1991, zijn gevestigd in Den Haag en werken voor klanten in diverse sectoren, zoals:
- grote ondernemingen zoals CORUS, KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van twaalf adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl/