Nieuwe behandeling voor jongeren met eetstoornissen in Zuid-Holland
LEIDSCHENDAM, 20081112 -- Centrum Eetstoornissen Ursula (CEU) in Leidschendam heeft een nieuw behandelaanbod ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met een eetstoornis. Hoewel jongeren onder de 18 wel in de regio terecht konden voor een klinische behandeling van hun eetstoornis, waren er tot nog toe weinig poliklinische en deeltijdbehandelingen mogelijk. De poliklinische en deeltijdbehandelingen zijn vooral geschikt voor jongeren bij wie de eetstoornis nog geen overmatige invloed heeft op het dagelijks leven.
Directeur behandelzaken van CEU Eric van Furth: "We kregen steeds meer vragen van huisartsen, collega-zorgverleners, ouders en ook jongeren zelf, of wij ook cliënten onder de 18 konden behandelen. Daarnaast gaf ons epidemiologisch onderzoek aan dat de leeftijd waarop mensen een eetstoornis ontwikkelen of hulp zoeken ook lager is geworden. Reden genoeg voor ons, om samen met onze collega's van GGZ Kinderen en Jeugd (beide centra zijn onderdeel van Rivierduinen) een nieuw behandelprogramma op te zetten."
Zelfvertrouwen
Het behandelprogramma gaat niet alleen over het opbouwen van een normaal eetpatroon en een gezond eetgedrag. Volgens CEU psycholoog Saskia Vermeulen is het net zo belangrijk om aan de oorzaken achter de eetstoornis te werken: "Er wordt in de behandeling ook hard gewerkt aan het opbouwen van zelfvertrouwen en positiever over jezelf denken. Dat is ook één van de redenen om de meeste behandelingen in groepsverband te doen. In de groepsbijeenkomsten kunnen jongeren, maar ook hun ouders, herkenning en erkenning bij elkaar vinden."
Behandelingen
Het poliklinische behandelaanbod bestaat uit twee groepen voor jongeren tussen 14 en ongeveer 18 jaar. De poliklinische groepsbehandelingen vinden elke week plaats en de bijeenkomsten duren ongeveer 1,5 uur. Wij bieden ook een 2-daagse deeltijdgroep die `s middags na school begint en tot vroeg in de avond doorloopt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om jongeren en hun ouders individueel te begeleiden.
Ouders worden actief bij de behandeling betrokken, bijvoorbeeld in gezinsgesprekken en via een wekelijks inloopspreekuur waar zij vragen met de behandelaar kunnen bespreken. Er zijn ook maandelijkse bijeenkomsten op het centrum, voor de jongeren en hun ouders, waar dieper op een thema rond eetstoornissen kan worden ingegaan. Van Furth: "Het betrekken van de ouders is niet alleen een vraag uit de praktijk, maar ook een belangrijke aanbeveling uit de Multidisciplinaire Richtlijn Eetstoornissen 2006. Ouders en gezin spelen een belangrijke rol bij een effectieve behandeling."
Vragen
Wanneer men denkt een eetstoornis te hebben, of iemand kent die eetproblemen heeft, dan kan men dit altijd bespreken met medewerkers van Centrum Eetstoornissen Ursula. Het telefonisch spreekuur staat open voor alle vragen rond eetstoornissen en de behandeling, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 10.30 uur, op telefoonnummer: 070 - 444 1444. Het centrum is ook per e-mail bereikbaar, via: info@centrumeetstoornissen.nl.
Centrum Eetstoornissen Ursula