VN Bevolkingsfonds presenteert nieuwe wereldbevolkingscijfers

12/11/2008 08:06

World Population Foundation/ MYBODY

Utrecht - 11 november 2008.

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verscheen. Het VN Bevolkingsfonds heeft daarom zijn jaarlijkse Wereldbevolkingsrapport gewijd aan cultuur, gender en mensenrechten. Het rapport met als titel 'Achieving Common Ground: Culture, Gender, and Human Rights' wijst erop dat ondanks internationale verdragen, zoals recentelijk de Millenniumdoelen, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wijd verbreid en diep geworteld blijft in vele culturen. Organisaties stuiten nog steeds op grote culturele barrières bij het werken aan seksuele en reproductieve gezondheid. Een cultuurgevoelige aanpak van ontwikkeling is volgens het rapport essentieel voor mensenrechten in het algemeen en voor het halen van de Millenniumdoelen, met name Millenniumdoel 5: het verbeteren van de gezondheid van moeders.

Cultuur, als fundamenteel onderdeel van een menselijk leven, moet geïntegreerd worden in ontwikkelingsbeleid en -planning, meent het rapport. Het rapport laat zien hoe dit in zijn werk gaat.

Een cultuurgevoelige aanpak vraagt om culturele vaardigheid, dat wil zeggen bekendheid met hoe culturen werken en met hoe je met culturen moet werken. "One of the main messages of this report is that change cannot be imposed from the outside; to be lasting, change must come from within", aldus UNFPA Executive Director Thoraya Ahmed Obaid.

Tijdens de persconferentie in Den Haag zal mevrouw Purnima Mane (Deputy Executive Director, UNFPA) het rapport aanbieden aan de heer Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Mevrouw Inge Hutter, bestuurslid van World Population Foundation (WPF) en hoogleraar Demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal de persconferentie leiden.

Het rapport bevat tevens de allernieuwste bevolkingsprognoses. In 2050 zal de totale wereldbevolking volgens deze prognoses opgelopen zijn van 6,7 miljard tot zo'n 9,2 miljard. De enorme groei zal vooral plaatsvinden in de ontwikkelingslanden en dan met name Afrika. De bevolking daar zal toenemen van 987 miljoen tot bijna 2 miljard. In de ontwikkelde landen is er slechts sprake van een kleine bevolkingsgroei en in sommige landen, zoals Duitsland, zelfs van een afname.

In dat licht is het onverstandig dat wereldwijd de financiële geldstromen voor gezinsplanning met de helft verminderd zijn.

UNFPA is 's werelds grootste internationale hulporganisatie op het gebied van reproductieve gezondheid en bevolkingsvraagstukken. In ons land staan reproductieve gezondheid en gelijke rechten voor mannen en vrouwen hoog op de agenda van ontwikkelingssamenwerking. Nederland is de grootste donor van het VN Bevolkingsfonds.

De laatste acht jaar is dat fonds geboycot door de VS, maar door president Obama wordt die boycot waarschijnlijk opgeheven. Dat is goed nieuws voor heel veel vrouwen en meisjes in de wereld die goede voorlichting en diensten voor gezinsplanning nodig hebben.

De Nederlandse stichting World Population Foundation (WPF) ondersteunt UNFPA bij de presentatie en verspreiding van het rapport in Nederland en werkt zelf in haar projecten en door middel van lobbyactiviteiten aan de versterking van de positie van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.wpf.org